proteste belarus

Belarus: Sute de manifestanți potestează împotriva unui proiect de integrare cu Rusia

Circa 1.000 de oameni au ieșit astăzi, 7 decembrie, în stradă la Minsk, capitala Belarus, pentru a protesta împotriva unui proiect controversat de integrare mai accentuată cu Rusia, pe fondul speculaţiilor în jurul unei unificări a celor două ţări, scrie Agerpres.

Manifestaţie neautorizată se desfășoară în timp ce Aleksandr Lukaşenko, preşedintele belarus, se afla la Soci, în sudul Rusiei, pentru a discuta despre acest proiect cu Vladimir Putin.

Protestatarii s-au reunit pe un bulevard din centrul capitalei Minsk, iar ulterior s-au îndreptat spre sediul guvernului. Pe pancartele manifestanților se putea citi: „Nu este o integrare – este o ocupaţie!” şi „Preşedintele ne vinde ţara!”.

În timpul manifestației, oamenii agitau drapele ale Uniunii Europene, dar şi vechiul drapel belarus în culorile alb-roşu-alb, care a devenit, în prezent, simbol al opoziţiei. Poliţia a intervenit rapid pentru a încadra manifestaţia, dar nu a recurs la nicio arestare.

„Este interzis să te atingi de ţară fără autorizaţia poporului. Dacă nu erau aceste protocoale secrete, nu am fi avut niciun motiv să ne reunim”, a declarat Vladimir Nekliaev, unul din liderii opoziţiei belaruse.

De câteva luni, circulă speculaţii asupra unor presupuse presiuni ale Rusiei care urmăreşte să formeze cu Belarus o singură ţară.

Aleksandr Lukaşenko a respins de mai multe ori aceste temeri, dar continuă, în paralel, un proiect de integrare mai accentuat cu Moscova. El şi Putin vor aborda în cadrul vizitei sale la Soci „problemele-cheie în relaţiile noastre bilaterale, inclusiv perspectivele aprofundării integrării”, potrivit Kremlinului.

Fosta republica sovietică aflată la porţile Uniunii Europene, Belarus este unul din principalii aliaţi ai Moscovei, chiar dacă relaţiile dintre cele două ţări traversează perioade tensionate.

Foto: agerpres.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *