Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile ucrainene anunță că au…

Autoritățile ucrainene anunță că au găsit încă o confirmare a faptului că Rusia pregătește un atac chimic asupra Ucrainei

Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei a anunțat pe canalul său de Telegram că în rândul militarilor ruși, care participă la invazia Ucrainei, sunt prezenți mai mulți specialişti-chimişti, scrie unian.net.

Potrivit autorităților ucrainene, în timpul luptelor din regiunea Donețk, mai mulți soldați ruși au fost omorâți, iar printre documentele acestora au fost găsite actele ofițerului rus Alexandr Viktorovici Aftaev, care, potrivit sursei citate, ar fi avut „o specializare îngustă”.

Potrivit documentelor, înainte de a ajunge în Ucraina, Aftaev și-a îndeplinit serviciul în unitatea militară 21222 – care ar fi „Direcția federală pentru depozitarea în siguranță și distrugerea armelor chimice” din orașul Penza, Rusia. Înainte de armată, Alexandr Viktorovici Aftaev a absolvit Institutul Militar de Securitate Biologică și Chimică din Saratov.

Astfel, potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei, documentele primite pot indica asupra faptului că Rusia pregătește un atac terorist împotriva Ucrainei cu folosirea armelor chimice.

Zilele trecute, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a afirmat că forțele rusești au găsit „dovezi” privind existența unor laboratoare de arme biologice în Ucraina, scrie BBC.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, convocat la cererea Rusiei, Vasili Nebenzia a spus că forțele rusești au găsit dovezi ale unei rețele „de cel puțin 30 de laboratoare de cercetare biologică care au ca scop consolidarea mai multor boli letale”.

Ulterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a menționat că în țara sa nu sunt dezvoltate arme chimice sau alte arme de distrugere în masă.

Luni, 14 martie, este a 19-a zi de când armata lui Putin a început invazia în Ucraina. Delegația Ucrainei și cea a Rusiei au început negocierile în format de video-conferință. Pe agendă sunt mai multe subiecte: încetarea focului, retragerea armatei și garanțiile de securitate.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina