Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Amnesty International solicită Adunării Generale…

Amnesty International solicită Adunării Generale a ONU să se reunească de urgență: „Viața, siguranța și bunăstarea a milioane de civili sunt în joc”

Imagine-simbol

Organizația neguvernamentală Amnesty International solicită Adunării Generale a ONU să se întrunească într-o ședință extraordinară și să adopte o rezoluție prin care să denunțe atacul ilegal al Rusiei și solicită încetarea încălcării drepturilor omului. 

„Armata rusă a manifestat o desconsiderare flagrantă față de civili prin utilizarea rachetelor balistice și a altor arme explozive cu efecte de suprafață extinsă în zone dens populate. Unele dintre aceste atacuri pot fi crime de război. Guvernul rus, care pretinde în mod fals că folosește doar arme ghidate de precizie, ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru aceste acte”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

Cel mai recent atac documentat de Amnesty International – la aproximativ 10.30, ora locală, o rachetă balistică a lovit în apropierea clădirii unui spital din Vuhledar, în regiunea Donețk, estul Ucrainei, ucigând patru civili și rănind încă zece. Potrivit unei surse locale care a vorbit cu cercetătorii Amnesty International, două femei și doi bărbați au fost uciși, iar șase lucrători din domeniul sănătății s-au numărat printre răniți. Analizând fotografiile deșeurilor de arme legate de incident, anchetatorul de arme al Amnesty International a stabilit că o rachetă balistică 9M79 Tochka a fost folosită în atac. Aceste arme sunt extrem de inexacte, ratând în mod regulat ținta cu o jumătate de kilometru sau mai mult și nu ar trebui să fie folosite niciodată în zonele populate.

Potrivit Amnesty International, un alt atac a fost efectuat la aproximativ 8 dimineața, ora locală, în regiunea Harkov, nord-estul Ucrainei. Ținta probabilă a fost Baza Aeriană Chuhuiv din apropiere, dar în schimb arma rusă a lovit un bloc rezidențial, provocând pagube extinse de incendiu și, se pare, ucigând cel puțin un civil de sex masculin și rănind cel puțin două femei civile. 

Atacul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Prima zi de război s-a încheiat cu decesul a 137 de soldați ucraineni și reținerea mai multor cetățeni ruși care au organizat proteste anti-război în Federația Rusă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut liderilor europeni să ajute urgent ţara sa care este acum atacată de Rusia. Preşedintele american Joe Biden a acuzat că armata rusă a declanşat un asalt neprovocat asupra Ucrainei și a promis noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina.