Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   A fost zi de doliu…

A fost zi de doliu în Kazahstan. Mărturia unui supravieţuitor din avionul prăbuşit. Toţi cei din faţa lui au murit

În Kazahstan a fost zi de doliu naţional în urma accidentului aviatic produs vineri dimineață. 12 oameni au murit după ce un avion al companiei low-cost „Bek Air” s-a prăbuşit la decolare. Între timp, apar primele mărturii după tragedia aviatică, scrie presa română.

Din datele preliminare reiese că avionul Fokker-100 a lovit pista cu coada de două ori înainte de a decola. La câteva minute după ce s-a ridicat în aer, s-a prăbuşit. 47 de pasageri, printre care nouă copii, sunt la spital.

 Iată ce a povestit unul dintre supraviețuitori, Aslan Nazaraliyev: “Aripa stângă se zdruncină violent, după care a început şi aripa din dreapta. Avionul se legăna ca o barcă pe valuri. Când am atins solul, plafonul a început să cadă peste pasageri. A căzut până la rândul al 14-lea, iar eu stăteam pe rândul al 15- lea”.

Vineri dimineaţă, un avion Fokker-100 al companiei locale low-cost Bek Air a lovit pista cu coada de două ori înainte de a decola, iar după 15 minute s-a prăbuşit, încastrându-se într-un imobil de locuinţe din beton.

Potrivit Comitetului pentru situaţii de urgenţă, din cele 98 aflate la bord, 12 au murit, printre care şi pilotul aeronavei. Sâmbătă, 47 de pasageri, printre care nouă copii, erau în continuare spitalizaţi, conform autorităţilor.

A fost deschisă o anchetă pentru ‘încălcarea regulilor de securitate şi de exploatare a unui mijloc de transport aerian’.

Ministerul de Interne a anunţat că studiază mai multe eventuale cauze ale accidentului, printre care o problemă tehnică, o eroare de pilotaj sau condiţiile meteo.

Potrivit autorităţilor, o comisie de anchetă va anunţa primele concluzii pe 10 ianuarie. Cel puţin până la acea dată, celelalte aparate ale companiei Bek Air vor fi consemnate la sol.

Avionul, ale cărui cutii negre au fost recuperate, fusese construit în 1996.

Bek Air se descrie pe site-ul său drept prima companie aeriană low-cost din Kazahstan. Conform Ministerului Industriei, Bek Air operează nouă avioane Fokker-100, un model mediu curier construit de producătorul olandez de avioane Fokker.

În martie 2016, un Fokker-100 al Bek Air, cu 116 pasageri la bord, a efectuat o aterizare de urgenţă pe aeroportul internaţional din capitala kazahă, din cauza unei probleme la trenul de aterizare, dar nu s-au înregistrat răniţi.