Veaceslav Negruță: „Despre default. La rece”

„Zilele trecute au fost lansate mai multe declaraţii şi semnale alarmante. Chiar s-a vorbit despre un eventual default, adică incapacitate de plată”, scrie pe blogul său Veaceslav Negruță, ex-ministrul Finanțelor.

„Vorbind la rece, trebuie, totuşi, de clarificat câteva elemente importante, pentru această etapă:
1. RM are un risc de la minor spre mediu de a intra în incapacitate pe plăţile externe. Chiar dacă RM are nevoie vitală de un program cu FMI pentru politici economice şi financiare coerente, pentru foaie de parcurs în rezolvarea problemelor din sectorul bancar, pentru ancorarea RM în agenda de reforme pentru următorii 3 ani. Totuşi, cei care cunosc construcţia legală a domeniului finanţelor publice vor confirma:riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici. Cel puţin, deocamdată.

2. RM, însă, are un risc sporit şi major referitor la onorarea plăţilor interne în 2015 şi în următorii ani. Asta se datorează aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate, umflate şi exagerate cu promisiuni şi obligaţiuni, deseori fără acoperire financiară reală, precum şi problemelor legate de aşteptările exagerate de la reformele, care nici măcar n-au început, sau alocarea ineficientă a resurselor bugetare limitate.

Deci, să fie clar: nu avem risc mare de default pe extern, dar există riscuri mari de neplăţi pe angajamente interne.

Ce trebuie de făcut imediat, fără amânare:
1. Plan anticriză. Chiar fără a mai recurge la un nou program de activitate a guvernului, pe care deseori nici unii membri ai guvernului şi nici guvernanţii nu-l citesc şi nici nu se conduc de el. Plan anticriză ca program de activitate! Urgent! Plan de stabilizare financiară şi relansare economică.

2. Regândirea şi refuzul de autoizolare, aleasă de alianţa de guvernare. Relansarea invitaţiei pentru FMI, chiar dacă echipa ar putea să apară aici doar în toamnă. Şi nu la început de toamnă.

3. Urgent – rectificarea bugetului de stat 2015 pentru a evita blocajele financiare pe intern. Trebuie făcută urgent pentru a evita contractarea alocaţiilor bugetare date prin asumarea răspunderii de către guvernul demisionar, pentru a evita ulterioarele litigii. Până la vacanţa deputaţilor! Altfel – haosul şi blocajele financiare sunt garantate.

4. Inventarierea şi amânarea cât se poate de lung a activării garanţiei eliberate de guvern în favoarea BNM. Stoparea emiterii de noi garanţii. Pe de o parte, asta ar scuti bugetul de cheltuieli exagerat de mari pentru datoria interna, pe de altă parte – ar implica efort adiţional din partea BNM pentru recuperarea resurselor excepţionale acordate băncilor comerciale.

Timp este foarte puţin. Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne, iniţial în sectorul public, ulterior – şi cel privat. Deputaţii nu trebuie să plece în vacanţă până nu rectifică bugetul. Cu toate riscurile şi costurile politice: blocarea unor cheltuieli şi reducerea drastică a promisiunilor incluse în buget sunt inevitabile”, scrie Veaceslav Negruță.

Sursa: vnegruta.wordpress.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *