Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un nou concurs pentru funcția…

Un nou concurs pentru funcția de Guvernator al BNM

Parlamentul a lansat un nou concurs de selectare a candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.  Candidații vor avea la dispoziție 10 zile pentru depunerea dosarelor, iar evaluarea lor va fi efectuată de aceeași comisie.

Purtătorul de cuvânt al legislativului, Svetlana Ursu, a declarat că se dorește o maximă transparență în desfășurarea concursului: „CV-urile candidaților vor fi disponibile pe pagina Parlamentului. Dosarele vor fi examinate de aceeași comisie, care a fost formată pentru concursul anterior de selectare a candidatului la funcția de Guvernator al BNM.”

La funcția de Guvernator al Băncii Naționale pot candida persoanele care, cumulativ:

  • dețin cetățenia Republicii Moldova;
  • au studii superioare/ post-universitare;
  • au experiență de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar;
  • cunosc foarte bine și au capacitatea de a vorbi fluent limba engleză.

Candidații urmează să expedieze dosarele la adresa de e-mail guvernator.bnm@parlament.md, cu următoarele documente:

  1. Curriculum Vitae (completat în limbile română și engleză);
  2. Copia actului de identitate (pentru dovada cetățeniei);
  3. Copiile actelor de studii universitare/ post-universitare;
  4. Cel puțin 2 scrisori de referință;
  5. Scrisoare de motivație (preferabil în limba engleză).

Dosarele candidaților vor fi plasate pe pagina web a Parlamentului, în rubrica special creată, cu genericul Selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 22 februarie 2016, ora 17.00
Responsabilii de recepționarea și plasarea dosarelor pe pagina web a Parlamentului pot fi contactați la numerele de telefon:

  • fix:  0 (22) 23-33-52;
  • mobil: + (373) 79546054.

Amintim că anterior, la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator au participat 12 persoane. Două per­soane au fost res­pinse de Comi­sie: un can­di­dat nu poseda expe­riența de muncă nece­sară, iar altul avea o repu­ta­ție îndo­iel­nică, iar Lud­mila Hvo­ros­to­vs­caia și-a retras can­di­da­tura. Nouă candidați au fost admiși la proba interviului. La finalul concursului, comisia a decis că niciun candidat nu întrunește condițiile necesare.

Precizăm că Banca Națională a Moldovei a avut doi guvernatori. Este vorba despre Leonid Talmaci şi Dorin Drăguţanu. Ultimul a plecat din fruntea instituţiei în data de 21 septembrie, motivând presiuni politice, dar continuă să asigure interimatul până la desemnarea unui nou guvernator.