Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE a aprobat prima tranșă…

UE a aprobat prima tranșă de 30 milioane de euro pentru asistența macrofinanciară acordată R. Moldova

Foto: radio.cz

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 10 octombrie, o tranșă de 30 de milioane de euro pentru Republicii Moldova. Aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova. 

Programul, în valoare de până la 100 de milioane de euro, este conceput pentru a ajuta R. Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în timpul implementării unei agende largi de reforme structurale.

„Această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și protejarea statului de drept în R. Moldova. Comisia Europeană este pregătită să lucreze îndeaproape cu autoritățile moldovene pentru a ajuta la realizarea unui set larg și ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creștere și investiții în beneficiul oamenilor din R. Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Pentru debursarea plăților trebuie însă îndeplinite mai multe condiții: precondițiile politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului trebuie să fie îndeplinite, iar măsurile de politică specifice trebuie să fie implementate cu succes. 

În urma unei evaluări, în iunie 2018, Comisia Europeană a decis să suspende acordarea asistenței macrofinanciare, în special în urma invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău.

În prezent însă, potrivit Comisiei Europene, R.Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, fapt ce a permis deblocarea primei tranșe.

Debursarea a 30 de milioane de euro va fi constituită din 10 milioane de euro sub formă de subvenții și 20 de milioane de euro sub formă de împrumuturi.