Toți banii din impozitul pe venit achitat de persoanele fizice ar putea fi lăsați în bugetele primăriilor din sate

De la 1 ianuarie 2020 toate încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea rămâne în bugetele primăriilor din localităţile rurale. În prezent, 75% din aceste venituri rămân în gestiunea autorităţilor locale. În cazul oraşelor şi municipiilor acest coeficient va creşte până la 50%, anunță Guvernul printr-un comunicat de presă.

Proiectul a fost prezentat astăzi, 11 octombrie, în cadrul unei şedinţe la Guvern cu participarea premierului Maia Sandu, ministrulei Finanţelor, Natalia Gavriliţa, şi a directorului executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui. Discuţiile au avut loc în contextul elaborării Legii bugetului pentru anul 2020.

„Lucrăm la un buget al solidarităţii şi echităţii, un buget care să crească gradul de independenţă financiară pentru majoritatea primăriilor din ţară. Astfel, acestea nu vor depinde atât de mult de transferurile de la bugetul central. Banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea locală”, a menţionat Maia Sandu.

Potrivit lui Gavrilița, localităţile vor avea „doar de câştigat” în urma acestor schimbări şi vor putea implementa proiecte sociale de care au nevoie oamenii din aceste comunităţi.

Legea bugetului de stat va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern, iar ulterior de Parlament.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *