Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll

În luna ianuarie 2015, Banca Națională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Astfel, pe parcursul investigațiilor desfășurate, experții companiei Kroll au utilizat informația și analizele furnizate de Banca Națională a Moldovei și administratorii speciali ai celor trei bănci.

Kroll a evaluat concluziile BNM și iregularitățile identificate. De asemenea, Kroll a analizat sursele de date furnizate de BNM pentru: a testa probele în baza cărora au fost făcute anumite constatări și pentru a stabili natura investigațiilor suplimentare necesare.

Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se carențe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde de lei.

Banca Națională a Moldovei va remite raportul întocmit de Kroll organelor de anchetă și altor instituții relevante din R. Moldova, pentru a facilita anchetele în derulare.

În continuarea acestei investigații, conform recomandărilor Kroll, BNM va organiza un nou concurs de selecție a unei companii internaționale cu renume, asigurând astfel efectuarea celei de-a doua faze a anchetei. Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor.

Totodată, aceste acțiuni de investigație, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor.

Comunicat BNM


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. taron

  Asteptam sa vedem raportul integral , am inteles c-o sa fie facut public. Uite atunci o sa iasa la suprafata toate detaliile , uite atunci Dodon si Greceanii o sa cinte tare frumos (ca niste pasarele in colivie) numai ca ei dupa grate

 2. Leonid Moldovanu

  Inca nu este clar care este aportul Zinaidei Grceanii in aceste afaceri murdare. Credit de 70 milioane pe firma Aroma care ra detinuta de catre sotul sau, oare asta nu este premiza pentru furturi si mai mari ? Mai multe semne de intrebare decit raspunsuri.

  • Hariton Gudumac

   Sotii Grecianii au sterpelit dea lungul anilor mai mult de 70 milioane lei. Zina Carabina a profitat pe deplin de timpul de cind detinea functia de premier pentru a lua credite de milioane lei, care, ulterior, asa si nu au mai fost intoarse statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *