Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova ar putea primi…

R. Moldova ar putea primi aproximativ 50 de milioane de dolari din fondurile americane pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică și consolidarea securității energetice. Detalii de la USAID Moldova

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) cooperează cu Guvernul R. Moldova în vederea modificării Acordului privind Obiectivul de Dezvoltare (DOAG) existent, pentru a permite ca 30 de milioane de dolari din fondurile americane să fie folosite pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică.

De asemenea, potrivit unui comunicat al USAID Moldova, amendamentul va debloca 19,5 milioane de dolari în calitate de „asistență pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova și reducerea dependenței față de Rusia”.

„Statele Unite sunt alături de R. Moldova în această perioadă dificilă pe piața energetică. Așteptăm cu nerăbdare semnarea amendamentului ca să putem continua cooperarea cu R. Moldova cu scopul de a răspunde necesităților sale energetice”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unui proiect de lege al Guvernului, cel de-al doisprezecelea amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea democrației participative, semnat la Chişinău pe 28 septembrie 2016, reprezintă „un tratat interguvernamental şi are drept scop susținerea unei guvernări democratice în R. Moldova”.

Anterior, USAID anunța că, în ultimii 25 de ani, Statele Unite au investit peste 1 miliard de dolari în Republica Moldova, inclusiv aproape 42 de milioane de dolari – în sistemul de ocrotire a sănătății, în special axat pe sănătatea mamei și a copilului, tratarea tuberculozei și controlul asupra bolilor infecțioase.

Pe 1 noiembrie curent, viceprim-ministrul Andrei Spînu anunța că SA „Energocom” a achiziționat de pe bursa de electricitate din România (OPCOM), pentru ziua de astăzi, 2 noiembrie, 7802 MWh. Potrivit oficialului, deficitul prognozat pentru astăzi este de 1698 MWh. Conform lui Spînu, nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrică.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina „în regim de urgență” solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova.