Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE va ajusta „în regim…

ANRE va ajusta „în regim de urgență” prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că va examina „în regim de urgență” solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.

Astfel, Consiliului de Administrați al ANRE se va întruni în ședință publică extraordinară miercuri, 2 noiembrie, la ora 17:00.

„În contextul crizei energetice în care se află R. Moldova și conform declarațiilor oficiale ale responsabililor din domeniu, pentru luna noiembrie nu a fost semnat contractul de procurare a energiei electrice cu producătorul de energie electrică Молдавская ГРЭС (MGRES).

În aceste condiții, S.A. „Energocom”, entitatea desemnată cu obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice, va fi nevoită să acopere acest deficit prin achiziții de pe platformele bursiere din România, prețul energiei electrice achiziționate fiind la nivelul pieței europene”, menționează Agenția.

În același timp, ANRE a reiterat îndemnul de a consuma rațional resursele energetice, „pentru a reduce impactul atât asupra sistemului electroenergetic, cât și în facturile fiecărei familii”.

Ultima dată, ANRE a aprobat, în cadrul ședinței din 5 octombrie, majorarea prețului pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom”, în cuantum de 4,33 lei/kWh, fără TVA, sau 4,67 lei/kWh cu TVA inclus.

În nota de argumentare a hotărârii se menționează că aprobarea prețului reglementat de furnizare în cuantum de 4,33 lei/kWh (fără TVA), adică cu 1,09 lei/kWh mai mare față de prețul în vigoare de 3,24 lei/kWh (fără TVA), a fost luată „pentru asigurarea viabilității economice a furnizorului central de energie electrică și consolidarea capacităților financiare ale acestuia pentru a-și onora obligațiunile de a procura energia electrică produsă de sursele locale”.

La 12 octombrie, ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii „Premier Energy” – de 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful anterior, iar pentru consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” – de 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit luni, 31 octombrie, cu mai multe precizări despre evoluția situației energetice din R. Moldova. Astfel, potrivit lui Spînu, pentru luna noiembrie, nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

Totodată, potrivit oficialului, SA „Energocom”, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie; pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

„(…) Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh (…). Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate.

Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln metri cubi de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln metri cubi pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie. Tot azi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln metri cubi de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln metri cubi”, a spus Andrei Spînu.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.