Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețurile la carburanți, majorate: deputații…

Prețurile la carburanți, majorate: deputații refuză audierea șefului ANRE, premierul promite discuții cu petroliștii

Arhivă

Prim-ministrul Pavel Filip cere Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) explicații privind majorarea prețurilor la carburanți și propune suspendarea ultimelor tarife afișate de instituție pentru comercializarea cu amănuntul. Subiectul respectiv, care a generat nemulțumiri în rândul cetățenilor, nu este însă unul important pentru aleșii poporului. Deputații au refuzat în ședința de astăzi, 31 mai, să audieze șeful ANRE la capitolul majorării tarifelor la carburanți.

„Având în vedere neclaritățile privind condițiile care au dus la ultima majorare de tarife, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs. Chiar dacă Guvernul nu are atribuții prin care poate influența în vreun fel formarea prețurilor la carburanți, prim-ministrul consideră că este important ca orice majorare de tarife să aibă motivații bine argumentate, iar acestea să fie explicate populației în condiții de maximă transparență”, se arată într-un comunicat al Guvernului, unde se mai precizează că Pavel Filip a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii să vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în ceea ce privește asigurarea unei mai mari transparențe în procesele de formare a prețurilor.

Premierul anunță și intenția de a convoca în următoarele zile o întâlnire cu operatorii din piața de carburanți. Reacția premierului vine, inclusiv, după ce comunitatea automobiliștilor din R. Moldova a anunțat pentru sâmbătă, 2 iunie, proteste în Piața Marii Adunări Naționale împotriva scumpirii carburanților.

La începutul ședinței din 31 mai a Parlamentului, fracțiunea PL a cerut audierea șefului ANRE în legătură cu majorarea prețurilor. Inițiativa a fost susținută de deputații PLDM și PSRM, nu și de majoritatea parlamentară formată din deputații PDM și din grupul parlamentar popular european.

Din 30 mai și până la 12 iunie, un litru de benzină costă 19 lei și 79 de bani, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, iar pentru un litru de motorină șoferii vor achita 17 lei și 75 de bani, ceea ce înseamnă o majorare cu  66 de bani.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețul pentru un litru de benzină s-a majorat cu doi lei și 65 de bani, iar pentru motorină – cu trei lei și șase bani.