Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Pavel Filip dă asigurări că…

Pavel Filip dă asigurări că prețurile la produsele petroliere vor scădea în următoarele zile

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții companiilor petroliere pe subiectul prețurilor la produsele petroliere. Primul ministru a declarat că a solicitat petroliștilor să ajusteze prețul la pompă, invocând faptul că există premise reale pentru aceasta. Pavel Filip a menționat că, cel mai probabil, la 1 aprilie curent Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va aproba noua metodologie a tarifelor.

„Oamenii trebuie să fie siguri de transparența formării tarifelor. Asta ar însemna ca acolo să nu se regăsească extraprofituri, să nu se găsească cheltuieli nejustificate și cetățeanul să știe cu certitudine că plătește doar pe cheltuielile care emrită să se regăsească în acest preț.  Am vorbit și despre problemele cu care se confruntă petrolierii. Tarifele urmează să fie impuse după aprobarea meotodologiei de către ANRE, cred că acest lucru să se întâmple din 1 aprilie. Dar, până atunci contez pe reprezentanții companiilor petroliere să ajusteze prețul la pompă, luând în considerație faptul că sunt premize pentru aceasta. Aici vorbesc și despre prețul petrolului pe piața internațională. Contez foarte mult ca în zilele următoare după o analiză să avem și rezultate.”, menționează Pavel Filip.

Premierul însă nu a vorbit despre o cifră concretă a ieftinilor, explicând prin faptul că la moment nu există o formulă de calcul exactă. „Nu vreau să vin acum cu cifre concrete, pentru că fiecare companie are cheltuielile sale și are o metodologie de formarea prețului pe interior, dar cu siguranță că vom avea o scădere de preț.”

În acest context, premierul a menționat că „avem nevoie să demonstrăm cetățenilor că suntem sinceri cu ei. Au fost poziții diferite, este important ce stă la baza calculelor. O să avem, după ce va fi aprobată această metodologie, o formulă matematică bătută în cuie și atunci va fi ușor de determinat acest preț”.

La rândul lor, petroliștii s-au arătat deschiși spre revizuirea prețurilor, menționând că la stațiile peco vor fi afișate tarife mai mici pentru carburanți. Menționăm că astăzi pețurile au fost micșorate cu 60 de bani.  Petroliștii nu au explicat de ce prețurile n-au fost reduse mai devreme.