O nouă strategie BERD în Moldova: restructurarea sectorului bancar și transparența finanțelor publice

Restabilirea transparenței sistemului bancar, finanțarea sectorului energiei regenerabile, susținerea dezvoltării infrastructurii în R. Moldova – sunt câteva dintre prioritățile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru R. Moldova în următorii cinci ani. Consiliul de administrație al BERD a aprobat o nouă strategie pentru perioada 2017-2022, care va ghida investițiile și politica băncii în R. Moldova în următorii ani.

Strategia 2017-22 stabilește următoarele priorități:

Restructurarea sectorului bancar: BERD, alături de Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană (UE) și alți parteneri-cheie, va continua eforturile orientate spre reabilitarea sectorului bancar.  Aceasta va continua să acorde băncilor partenere din R. Moldova împrumuturi pentru susținerea business-ului local.  De asemenea, BERD va colabora cu investitori strategici puternici pentru a restabili transparența și guvernarea corporativă în acest sector.

Consolidarea securității energetice: BERD va finanța proiecte care promovează o mai mare interconectivitate internă și transfrontalieră în sectorul energetic, pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii pentru o piață angro de energie electrică și va finanța oportunități în sectorul energiei regenerabile. Banca va efectua, de asemenea, un dialog politic cuprinzător privind reformele din sectorul energetic.

Sprijinirea afacerilor locale: BERD va continua să acorde împrumuturi companiilor moldovenești, inclusiv în cadrul facilității Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) , pentru a le ajuta să concureze pe piața UE. Va finanța în mod direct companiile cu modele de afaceri viabile, inclusiv investitorii străini orientați spre export care operează în zonele economice libere. BERD va ajuta cele mai bune întreprinderi mici și mijlocii din R. Moldova să crească și să exploreze noi piețe, va continua să colaboreze cu guvernul pentru a îmbunătăți climatul de afaceri al R. Moldova, inclusiv prin sprijinul acordat Secretariatului Consiliului Economic al Primului Ministru.

Promovarea transparenței și îmbunătățirea infrastructurii: BERD va continua să susțină dezvoltarea infrastructurii, inclusiv modernizarea drumurilor și a căilor ferate. Instituția va colabora cu autoritățile privind reforma tarifelor, achizițiile publice, transparență, guvernare și parteneriatele publice-private. BERD va promova eficiența energetică în sectoarele public și rezidențial prin investiții directe și prin intermediul instituțiilor financiare partenere.

 ”Noua strategie oferă un nou impuls angajamentului nostru în R. Moldova. Combinând investițiile financiare cu angajamentul în implementarea politicilor, BERD este perfect poziționată pentru a avea un impact real în R. Moldova. Punem accentul pe crearea unui sector financiar solid, transparent și modern, care să funcționeze pentru oamenii și companiile din R. Moldova “, a declarat Dimitri Gvindadze, șeful biroului BERD la Chișinău.

BERD este principalul investitor în R. Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1 miliard de euro în 117 proiecte din diverse sectoare: infrastructură, energie, bancar, industrie, comerț și agricultură. Portofoliul curent include 43 de proiecte active, în valoare de 469 de milioane de euro (inclusiv banii care încă nu au fost debursați).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Petru

    Dupa ce FIlat a furat miliardul sistemul bancar din Moldova a avut mari probleme, acum situatia s-a stabilizat , dar sper ca BERD va influienta lucrurile astfel incit aceasta stabilitate si siguranta sa fie mentinuta cit mai mult.

  2. Reporter

    vad ca colonizatorii nu vorbesc despre transparenta korporatiilor trans atlantice din OFFSHORE de care e plina inclusiv moldova…da in tat e vinovat plahatniuc si rusia )))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *