Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noul preț la gaze naturale…

Noul preț la gaze naturale propus de Moldovagaz: Compania prezintă patru scenarii de aplicare a tarifelor, cu un preț de până la circa 13 lei metrul cub de gaze

SA „Moldovagaz” anunță vineri, 26 ianuarie, că a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti pentru gazele naturale utilizate, din 1 ianuarie, 16,06 lei pentru un metru cub, fără TVA, un preț cu 67 de bani mai mic decât cel actual. Totuși, Moldovagaz a prezentat și alte trei scenarii de aplicare a noului preț.

Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13 347 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.

Conform unui comunicat de presă emis de Moldovagaz, principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului (devierile tarifare) pentru anul 2023.

Potrivit adresării, la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze, dacă noul tarif se va aplică începând cu 1 ianuarie 2024, acesta ar trebui să constituie 10 800 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 20,1% mai puțin decât cel actual. Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 10 933 de lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 20%, la presiunea medie – 12 084 de lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 16% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 16 062 de lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 4%.

„Reducerea moderată a tarifului pentru consumatorii racordați la rețelele de presiune joasă se datorează modificării structurii consumului pe diferite niveluri de presiune, creșterii lungimii rețelelor de presiune joasă, precum și aprobării tarifelor noi pentru distribuția gazelor naturale din 8 iulie 2023.

Totuși, ținând cont de faptul că, potrivit legii, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife, și în această perioadă sunt acumulate devieri tarifare, care urmează să fie compensate consumatorului, SA „Moldovagaz” a creat câteva scenarii de aplicare a tarifelor, în funcție de data intrării acestora în vigoare. Și anume, în cazul în care tarifele se vor aplica din 1 martie 2024, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, acestea vor constitui 9 927 de lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 27,4%, presiunea medie – 11 003 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 23,5% mai puțin, iar în rețelele de presiune joasă – 14 671 de lei pentru o mie de metri cubi, cu o diminuare de 12,3%”, notează Moldovagaz.

Totodată, dacă prin decizia autorității de reglementare tarifele vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024, prețul la presiune înaltă va constitui 9 121 de lei pentru o mie de metri cubi (-33,3%), la presiune medie – 10 171 de lei la mie de metri cubi (-29,3%), la presiune joasă – 13 720 de lei pentru o mie de metri cubi (-18%).

Cel de-al treilea scenariu presupune aplicarea tarifelor noi de la 1 mai 2024. În acest caz, conform calculelor, în rețelele de presiune înaltă acestea ar trebui să fie de 8 512 de lei pentru o mie de metri cubi (-37,7%), presiunea medie – 9 547 de lei pentru o mie de metri cubi (-33,6%), iar presiunea joasă – 13 025 de lei pentru o mie de metri cubi (-22,1%).

„Scenariile respective iau în considerare componenta de corectare a venitului reglementat al furnizorului pentru perioadele ianuarie-februarie, ianuarie-martie și, respectiv, ianuarie-aprilie 2024”, subliniază compania.

Tariful la gaze naturale la prețuri reglementate este aprobat de ANRE în cadrul unei ședințe deschise.

ANRE a aprobat pe 7 iunie prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public.

Astfel, în prezent, consumatorii casnici achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale, un tarif mai mic decât cel solicitat atunci de Moldovagaz.

Energocom urma să vândă către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/1 000 de metri cubi. Decizia a fost aprobată la Consiliul societății vineri, 3 noiembrie, a anunțat atunci compania într-un comunicat de presă.â

Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.

Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.

De atunci, prețurile oferite de noi Moldovagaz sunt mai mici față de ofertele Gazprom”, susțin reprezentanții Energocom.