Principală  —  Ştiri   —   Prețul gazului stabilit de Energocom…

Prețul gazului stabilit de Energocom pentru Moldovagaz până la finalul anului

Sursa foto: Energocom/ Facebook

Energocom va vinde către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/ 1 000 de metri cubi. Decizia a fost aprobată la Consiliul societății vineri, 3 noiembrie, anunță compania într-un comunicat de presă.

Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.

Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.

De atunci, prețurile oferite de noi Moldovagaz sunt mai mici față de ofertele Gazprom”, susțin reprezentanții Energocom.

Pentru această iarnă, Energocom menționează că a făcut suficiente stocuri de gaze pentru a acoperi consumul malului drept al râului Nistru până în luna martie.

SA Energocom informa, la sfârșitul lunii iunie, că a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu SA Moldovagaz, ce prevede tranzacționarea unui volum total de circa 480 milioane metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț mediu ponderat preliminar de aproximativ de 600 dolari/ 1000 m3. „Prețul diferă în fiecare lună”, preciza atunci compania.

Membru al Consiliului de administrație al companiei de stat Energocom, Alexandru Slusari, a publicat joi, 26 octombrie, o scrisoare expediată Ministerului Energiei al R. Moldova de președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban. În document se arată că prețul gazelor naturale anunțat de concernul rus Gazprom pentru luna octombrie constituie 795,87 de dolari per mia de metri cubi, pentru malul drept al Nistrului.