Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noua tulpină de coronavirus din…

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie lovește lira și moneda euro: investitorii „fug” spre dolar


Lira britanică și moneda euro au scăzut luni, în timp ce investitorii au căutat refugiu în dolar, după ce o nouă tulpină de coronavirus cu răspândire rapidă a închis o mare parte din Regatul Unit și a perturbat transportul internațional de marfă, transmite Reuters.

Lira sterlină a scăzut cu 2,5% față de dolar în tranzacțiile de dimineață, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice pe doi ani a scăzut la un nivel record, în momentul în care premierul Boris Johnson a căutat un răspuns de urgență la criză.

Bursele europene au scăzut după ce, cea mai mare parte a Europei, a întrerupt transportul cu Marea Britanie. Astfel, s-a instalat o stare de confuzie printre cetățeni și companii, cu doar câteva zile înainte ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană.

„Poveștile de groază britanice legate de lipsa de bunuri după un Brexit dur iau un nou impuls – dintr-un motiv complet diferit”, a declarat strategul Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.

Între timp, au crescut temerile că Marea Britanie ar putea ieși din perioada de tranziție din UE pe 1 ianuarie.

Marea Britanie a spus că UE ar trebui să schimbe poziția pentru a deschide calea către un acord comercial post-Brexit, dar nu a existat niciun semn în acest sens, scrie Reuters.

Oferta UE din weekend a fost una foarte generoasă, iar țări precum Franța, Olanda, Danemarca, Belgia și Irlanda sunt foarte puțin probabil să mai facă o ofertă”, a declarat ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, pentru RTE Radio.

La 12:02 GMT, lira a scăzut cu 1,91% până la 1,3270 dolari și a pierdut teren față de euro, în scădere cu 1,23% până la 91,66 cenți. De asemenea, euro scădea față de dolar, în scădere cu 0,65%, la 1,2175 USD.

Dar, spre deosebire de lira sterlină, care se confruntă cu provocări structurale – înțelege sau nu înțelege – UE, nu se așteaptă ca forța euro să sufere structural, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg.

Este un retrograd temporar într-o tendință mai lungă”, a spus el, cu privire la căderea monedei euro de luni. El se așteaptă ca moneda să-și reia în cele din urmă creșterea spre 1,25 dolari.

Îngrijorările legate de noua tulpină de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal în valoare de 900 miliarde de dolari, care va fi votat luni.

Dolarul a urcat luni față de cele mai importante monede de referință, investitorii căutând siguranța relativă, deoarece multe țări au înăsprit blocajele COVID-19.

Sursa: Reuters