Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moratoriu de șase luni asupra…

Moratoriu de șase luni asupra controalelor de stat. Proiectul de lege a fost definitivat

Ministerul Justiției a definitivat Proiectul de lege privind moratoriul asupra controalelor de stat. Actul a fost elaborat în scopul creării condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri, optimizării legislative şi instituţionale a controalelor asupra activităţii persoanelor fizice și juridice care desfășoară activitate de întreprinzător și creării premiselor pentru evaluarea costurilor aferente efectuării controalelor de stat a activității de întreprinzător,

Actul normativ „stabilește moratoriu asupra controlului de stat, planificat sau inopinat, inclusiv fiscal, financiar, vamal, privind calitatea produselor/serviciilor, sănătatea publică, a parametrilor tehnologici şi/sau a cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfășurat, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, antiincendiare şi sanitare, efectuate la fața locului, inclusiv la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de aflare a bunurilor persoanelor care desfășoară activitate de întreprinzător, de către organele abilitate cu dreptul de a iniţia controale (…) pentru o perioadă de 6 luni.”

În același timp, prevederile nu se vor aplica controlului efectuat:

-în cadrul procesului penal;

-de Banca Națională a Moldovei;

-de Curtea de Conturi a Republicii Moldova;

-la cererea persoanelor fizice şi juridice care solicită eliberarea, prelungirea licențelor, autorizațiilor, certificatelor și altor documente permisive;

-la cererea consumatorilor de către organele abilitate cu funcții de protecție a acestora în baza Legii nr. 105 din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor.

Totodată, efectuarea controlului de stat se va efectua în situații excepționale, în cazurile în care există un pericol eminent pentru viață, sănătate, ordinea publică, securitatea economică și mediu. Organul abilitat cu funcții de control, urmează să adreseze Ministerului Economiei un demers privind inițierea procedurii de control de stat la fața locului.

Printr-o dispoziție a proiectului de lege, „controalele de stat la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de aflare a bunurilor persoanelor care desfășoară activitate de întreprinzător inițiate în domeniile indicate până la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, încetează”.

Precizăm că la 27 ianuarie curent, prim-ministrul Pavel Filip a cerut instituirea unui moratoriu asupra controalelor efectuate de către Vamă, Fisc și Direcția privind investigarea fraudelor economice, precum și suspendarea din funcție a șefilor intituțiilor.

Astăzi Ministerul Economiei a anunțat un mora­to­riu de trei luni asu­pra con­troa­le­lor de stat efec­tu­ate de către auto­ri­tă­țile admi­nis­tra­tive din sub­or­di­nea minis­te­ru­lui, abi­li­tate cu func­ții de con­trol. Minis­trul Eco­no­miei, Octa­vian Cal­mâc a sem­nat ieri un Ordin în acest sens.