Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz cere ANRE majorarea tarifului…

Moldovagaz cere ANRE majorarea tarifului la gazele naturale. De pe 1 iunie, consumatorii ar putea plăti aproximativ 24 de lei pentru un metru cub – DOC

SA „Moldovagaz” a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aprobarea noilor tarife pentru furnizarea gazelor naturale. Astfel, începând cu 1 iunie, cetățenii ar putea să plătească aproximativ 24 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani cu TVA inclus.

„Din cauza creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale și a majorării valorii abaterilor tarifare, SA „Moldovagaz”, în conformitate cu legislația în vigoare, s-a adresat la ANRE cu o cerere de revizuire a tarifelor”, a spus Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”.

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”, ar putea constitui 920 de dolari pentru un metru cub în luna iunie. Deși luna viitoare, R. Moldova ar putea cumpăra gaze rusești la un preț mai mic, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat anterior că este prematur să se vorbească despre condițiile pentru reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Pe 14 mai curent, Ceban spunea că Moldovagaz ar putea solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub. Acesta spunea că pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif estival și a unui tarif specific perioadei de iarnă.