Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vadim Ceban anunță că Moldovagaz…

Vadim Ceban anunță că Moldovagaz a vândut 24,5 de milioane de metri cubi de gaze naturale către Energocom, în baza unei decizii a CSE

SA „Moldovagaz” a vândut 24,5 de milioane de metri cubi de gaze naturale către furnizorul central de energie electrică, SA „Energocom”. Tranzacția a fost efectuată în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CE) din 23 mai curent, anunță Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”.

Potrivit lui Ceban, încasările vor fi utilizate pentru a achita obligațiile financiare actuale ale companiei „Moldovagaz” față de concernul rus „Gazprom”.

„Un eveniment istoric pe piața gazelor din R. Moldova. SA „Moldovagaz” a vândut 24,5 de milioane de metri cubi de gaze naturale către SA „Energocom”, în conformitate cu noile reguli de piață aprobate de ANRE încă în 2019. Furnizarea de gaze naturale a avut loc pe piața angro, la un așa-numit punct virtual de tranzacționare (VTP) (…)”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

Pe 23 mai, CSE a dispus un șir de proceduri pentru asigurarea cetățenilor moldoveni cu acte de călătorie și energie electrică. Totodată, CSE a dispus semnarea unui contract de procurare a gazelor naturale în volum de 24 500 mii de metri cubi, între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, la prețul de achiziție din lunile martie-aprilie.

„SA „Moldovagaz” va semna S.A. „Moldovagaz” un contract de procurare a gazelor naturale în volum de 24 500 mii de metri pătrați, proprietate a SA „Moldovagaz”, la costul reflectat în evidența contabilă a SA „Moldovagaz” perioadei precedente (250 458,6 mii de lei), stocate în rețelele de transport, dintre care 20,549 de mii de metri cubi, preluate de la SRL „Moldovatransgaz” în contul comun de echilibrare pe baza Acordului de operare și predate temporar în contul de echilibrare comun al „Vestmoldtransgaz” SRL și S.N.T.G.N. „Transgaz” SA”, arată decizia CSE.

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”, ar putea constitui 920 de dolari pentru un metru cub în luna iunie. Deși luna viitoare, R. Moldova ar putea cumpăra gaze rusești la un preț mai mic, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat anterior că este prematur să se vorbească despre condițiile pentru reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Pe 14 mai curent, Ceban spunea că Moldovagaz ar putea solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub. Acesta spunea că pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif estival și a unui tarif specific perioadei de iarnă.