Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz a transferat către Gazprom…

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate țării noastre în luna august 2022 – președintele companiei, Vadim Ceban

S.A. „Moldovagaz” a transferat către gigantul rus Gazprom 9,67 milioane de dolari, plata integrală pentru gazele naturale furnizate țării noastre în luna august 2022, anunță luni, 19 septembrie, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Potrivit lui Ceban, autoritățile de la Chișinău lucrează acum asupra plății avansului pentru gazele naturale consumate în luna septembrie.

„Astăzi SA „Moldovagaz” a transferat către „Gazprom” 9,67 milioane de dolari SUA. Astfel, compania a plătit integral livrările de gaze naturale către republică din august. Împreună cu Guvernul, lucrăm la plata avansului pentru luna septembrie”, a anunțat Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Pe 30 august, SA „Moldovagaz” a transferat către Gazprom peste 16 milioane de dolari pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august 2022, adică 50% din avansul pentru consum în luna trecută.

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august, după decizia CSE ca Energocom să cumpere de la Moldovagaz 10 milioane de metri cubi de gaze naturale care vor fi stocate în România

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.

Pe 19 septembrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult față de tariful actual. Asta ar însemna un tarif de 29 de lei și 87 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, cu TVA inclusiv.

DOC Moldovagaz anunță că a expediat ANRE-ului solicitarea privind majorarea tarifului la gazele naturale: „tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2022”