Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz a transferat către Gazprom…

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august, după decizia CSE ca Energocom să cumpere de la Moldovagaz 10 milioane de metri cubi de gaze naturale care vor fi stocate în România

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat marți, 30 august, că compania a transferat PJSC Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august 2022. Este vorba de peste 16 milioane de dolari, adică 50% din avansul pentru consum în luna curentă.

Potrivit lui Ceban, acest lucru a devenit posibil datorită deciziei de luni, 29 august, a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), conform căreia SA Energocom va achiziționa 10 milioane de metri cubi de gaze naturale de la SA Moldovagaz.

„Vreau să mulțumesc Guvernului pentru sprijinul acordat, care a ținut cont de măsurile anticriză dezvoltate în comun de Consiliul de Administrație al companiei și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova”, a menționat Ceban.

Gazprom a acordat „în mod excepțional” companiei Moldovagaz o amânare până la 1 septembrie a plății în avans pentru livrările de gaze naturale pentru luna august.

Zece milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din România. Decizia a fost luată luni, 29 august, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Potrivit Guvernului, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

Conform dispoziției CSE, pentru prima tranșă, prețul de achiziție va constitui 1 458,92 de dolari per o mie de m³ și va fi confirmat prin actul de predare-primire între SA „Moldovagaz” și FJSC „Gazprom”, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”. 

dispozitia_cse_nr.35_din_29… by Ziarul de Gardă

A doua tranșă de procurare a gazelor naturale va fi efectuată în luna septembrie, la un preț preliminar de 1 881 de dolari per 1000 m³, estimat conform situației din 26 august 2022. SA „Moldovagaz” și Agenția Proprietății Publice vor informa Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la costul final, se mai arată în document.

SA „Energocom” va stoca gazele naturale procurate în ambele tranșe în depozitele din România. Până în acel moment, SRL „Moldovatransgaz” va asigura păstrarea gratuită a stocurilor procurate de către  SA „Energocom”.

Noul tarif la gaze naturale a intrat în vigoare pe 12 august 2022. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.