Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert: „Agricultura R. Moldova în…

Expert: „Agricultura R. Moldova în acest an va înregistra o creștere spectaculoasă și va depăși ușor nivelul de 40 de miliarde de lei”

„Agricultura Republicii Moldova, datorită condițiilor climaterice favorabile, conjuncturii internaționale benefice, dar nu în ultimul rând și datorită investițiilor din ultimii ani, în acest an va înregistra o creștere spectaculoasă și conform estimărilor va depăși ușor nivelul de 40 de miliarde de lei”, susține expertul economic din cadrul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, seceta și pandemia de COVID-19 sunt factorii care au provocat un declin în producția agricolă din R. Moldova.

„Seceta și pandemia de anul trecut au provocat cel mai mare declin în Producția Agricolă din Moldova din toată perioada de existență a agriculturii organizate. Pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor, am elaborat un model, care ne permite să comparăm datele în timp. Astfel am estimat volumul producției agricole globale în Moldova pentru ultimii 70 de ani la valoare și prețurile de astăzi. Pentru ușurarea comparabilității până în 1991 este estimată producția agricolă globală doar pe malul drept al Nistrului”, susține Ioniță.

Expertul susține că declinul agriculturii din R. Moldova începând cu anul 1985 „s-a datorat în cea mai mare parte declinului și falimentării gospodăriilor agricole mari, care asigurau circa 85% din toată producția agricolă”.

„În anii care au urmat, producția agricolă în gospodăriile individuale a dominat producția din Moldova. Însă trebuie să spunem că această producție de fapt era o agricultură naturală, de subzistență și nu însemna o agricultură performantă cu tehnologii moderne, care să permită un trai decent celor care o practică. După 25 de ani de dominație a producției individuale, anul acesta avem o schimbare de situație, când producția gospodăriilor agricole mare, cel mai probabil vor depăși ca volum producția individuală. Este un început de restabilire a agriculturii ca ramură economică, dar nu ca activitate de subzistență a celor mai săraci oameni de la țară”, afirmă Veaceslav Ioniță.

În context, la 6 decembrie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectură un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Astfel, documentul prevede îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli mici la obținerea subvențiilor. Totodată, modificările se referă la includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – „producătorul agricol micro”, care deține până la două hectare de teren agricol arabil.

Va putea solicita subvenții „producătorul agricol micro”, care deține până la două hectare de teren agricol arabil; „producătorul agricol mic” – care deţine de la 2 până la 10 hectare de teren agricol arabil. De asemenea, vor beneficia de subvenții „producătorul agricol mijlociu”, care deţine cu drept de proprietate sau posesie şi folosinţă de la 10 până la 75 de hectare de teren agricol arabil; „producător agricol mare”, care deţine mai mult de 75 de hectare de teren agricol arabil.