Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Mai mulți producători agricoli…

DOC Mai mulți producători agricoli micro și mici din R. Moldova vor putea beneficia de subvenții

Mai mulți producători agricoli micro și mici din R. Moldova vor putea beneficia de subvenții. Deputații au aprobat în prima lectură un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Documentul prevede îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli mici la obținerea subvențiilor. Totodată, modificările se referă la includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – „producătorul agricol micro”, care deține până la două hectare de teren agricol arabil.

Potrivit unei note informative a Legislativului, va putea solicita subvenții „producătorul agricol micro”, care deține până la două hectare de teren agricol arabil; „producătorul agricol mic” – care deţine de la 2 până la 10 hectare de teren agricol arabil. De asemenea, vor beneficia de subvenții „producătorul agricol mijlociu”, care deţine cu drept de proprietate sau posesie şi folosinţă de la 10 până la 75 de hectare de teren agricol arabil; „producător agricol mare”, care deţine mai mult de 75 de hectare de teren agricol arabil.  

Documentul mai include eficientizarea procesului de monitorizare privind recepționarea cererilor de acordare a subvențiilor post-investiționale. Se propune prezentarea unor rapoarte de activitate lunar, semestrial și anual,  în vederea evitării creării datoriilor față de solicitanții de subvenții.  

În cadrul ședinței plenare, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea a menționat că proiectul urmează a fi consultat cu asociațiile de producători agricoli și, ulterior propus spre aprobare în lectura a doua.

În cadrul ședinței plenare din 6 decembrie, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea a menționat că proiectul urmează a fi consultat cu asociațiile de producători agricoli și, ulterior propus spre aprobare în lectura a doua.