Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom a semnat un contract…

Energocom a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu SA „Moldovagaz” până la sfârșitul anului 2023. Prețul mediu preliminar

Sursa: Moldovagaz/Facebook

SA Energocom informează luni, 26 iunie, că a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu SA Moldovagaz, ce prevede tranzacționarea unui volum total de circa 480 milioane metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț mediu ponderat preliminar de aproximativ de 600 dolari/ 1000 m3. „Prețul diferă în fiecare lună”, precizează compania.

„Această acțiune face parte din Planul de măsuri pentru pregătirea de iarnă 2023-2024, proiect de hotărâre de Guvern aflat în consultări publice. Totodată, purtăm discuții în ce privește vânzarea-cumpărarea gazelor naturale pentru perioada ianuarie-martie 2024”, se arată în comunicatul publicat de Energocom.

  • Moldovagaz achiziționează gaze naturale de la Energocom din luna decembrie 2022, conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Tot luni, Moldovagaz a transmis că, potrivit proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024, care se află la etapa consultărilor publice, una din măsurile necesare de a fi întreprinse de SA „Moldovagaz” întru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale, este achiziția gazelor naturale din surse alternative.

Hotărârea Guvernului nr. 589 din 10.08.2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență, prevede că SA „Moldovagaz” urmează să procure gaze naturale de la SA „Energocom” în următoarele cazuri:

  • este sistată și/sau limitată livrarea pe piața gazelor naturale aferentă contractelor în derulare ale furnizorilor care au impusă obligația de serviciu public în conformitate cu prevederile art. 89 din Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale;
  • este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare încheiate de furnizorii de ultimă opțiune;
  • prețul gazelor naturale livrate de SA „Energocom” este mai mic decât prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune.

„Întru executarea responsabilităților stabilite, pe lângă Contractul nr.1ГМ-07-11 din 29.12.2006 privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova încheiat cu SAP „Gazprom”, prelungit până la 30.09.2026 în baza Suplimentului nr. 19 din 29.10.2021, pe 23.06.2023 a fost semnat și Contractul Individual nr. 13 la Contractul-Cadru EFET nr. 99/02/3/2022 din 29.08.2022 privind vânzarea și cumpărarea de gaze naturale cu SA „Energocom” pentru perioada iunie-decembrie 2023”, a mai transmis Moldovagaz.

În luna mai, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către R. Moldova, a fost de 660,76 de dolari pentru mia de metri cubi. Un anunț în acest sens a fost făcut marți, 2 mai, de către președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Întreaga cantitate de gaze naturale de la furnizorul rus este redirecționată regiunii transnistrene.

În luna aprilie, conform lui Ceban, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” către R. Moldova a fost de 673 de dolari pentru mia de metri cubi.