Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Aproximativ 1100 de dolari, fără…

Aproximativ 1100 de dolari, fără TVA, a costat mia de metri cubi de gaze naturale cumpărate de „Moldovagaz” în decembrie, anunță compania „Energocom”

În luna decembrie 2022, SA „Energocom” anunță că a vândut companiei „Moldovagaz” aproximativ 96 milioane metri cubi de gaze naturale la prețul de 1.094,44 de dolari dolari pentru mia de metri cubi (fără TVA). Potrivit companiei de stat, volumele facturate și prețul gazelor naturale pentru luna decembrie sunt mai mici decât cele pronosticate inițial, datorită temperaturilor neobișnuit de calde pentru această perioadă.

De asemenea, conform SA „Energocom”, în a doua jumătate a lunii decembrie prețurile de achiziție a gazelor naturale au fost în descreștere.

„Intenționăm ca banii transferați de Moldovagaz să-i folosim la procurarea pe bursă a altor cantități de gaze, pentru a prinde oportunitatea unor prețuri scăzute și a suplini stocurilor consumate”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA „Energocom”.

Conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), SA „Energocom” a fost împuternicită să vândă companiei „Moldovagaz” volume de gaze natuarle stocate în rezervele strategice.

Anterior, serviciul relații publice al S.A. „Moldovagaz” a anunțat că volumul consumului de gaze naturale în luna decembrie 2022 a constituit 101,8 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 42,2 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

Potrivit companiei, în conformitate cu Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, consumatorilor casnici în număr de peste 573 de mii de conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în decembrie 2022 în mărime de 523,5 milioane de lei. Adițional, pentru consumatorii casnici din asociațiile de locatari în număr total de aproximativ 9850 de locuri de consum volumul compensațiilor calculate a constituit 8,6 milioane de lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate circa 380 de unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,7 milioane de lei. Totodată, față de peste 190 de consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom în luna decembrie a ajuns în regiunea transnistreană după ce S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).