Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Energocom” a cumpărat încă șase…

„Energocom” a cumpărat încă șase milioane de metri cubi de gaze naturale pentru rezerva strategică a țării, anunță ministrul Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că compania „Energocom” a cumpărat încă șase milioane de metri cubi de gaz pentru rezerva strategică a țării. Astfel, potrivit ministrului, rezerva de stat a depășit 100 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Anterior, Andrei Spînu a explicat că aceste volume vor fi folosite în cazul în care concernul rus „Gazprom” va decide să sisteze livrările de gaz pentru cetățenii R. Moldova, „contrar angajamentelor contractuale”.

„SA Energocom a mai cumpărat aproximativ 6 mln m3 de gaz. Rezerva de stat a depășit 100 mln m3. Este un semn clar că Moldova își găsește alternative.

MoldovaGaz a anunțat că Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru luna noiembrie la prețul de 821 USD/1000m3. Constatăm din nou că compania rusească nu își respectă angajamentele contractuale.

Discuțiile cu MGRES continuă. Să fie clar, aceste 5.7 mln m3 de gaz pe zi trebuie să fie orientate în primul rând pentru asigurarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și termică”, a anunțat ministrul Spînu pe rețelele de socializare.

Concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 28 octombrie, de președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

„(…) Prețul preliminar al transportatorului de gaze naturale va fi de 821,58 dolari pentru mia de metri cubi pentru Moldovagaz SA”, a spus Ceban într-o postare pe Telegram.

Pe 20 octombrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a transferat în întregime către gigantul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022, în mărime de 53,5 milioane dolari SUA, precum și avansul în proporție de 50% pentru luna octombrie, în mărime de 27,4 milioane dolari SUA.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.