Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Detalii despre compania care…

DOC Detalii despre compania care ar urma să furnizeze gaze naturale în Găgăuzia la 10 lei metrul cub. Fondat de un avocat, SRL-ul nu a declarat niciun venit până acum

Sursa: Евгения Гуцул/Facebook

Compania care ar urma să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub este „NORDGAZ FURNIZARE” SRL, conform unui document publicat de bașcana Evghenia Guțul pe rețelele de socializare.

Contractul a fost semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI, o companie din Turcia. ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI ar urma să achiziționeze gazul de la compania Gas and Electricity Trading GmbH, potrivit unui alt document publicat de guvernatoare.

„Echipa noastră vă garantează aprovizionarea cu gaze naturale din Uniunea Europeană și din rețeaua de gaze naturale a Ucrainei sau din depozitele subterane”, se arată într-o scrisoare a companiei Gas and Electricity Trading GmbH.

Compania NORDGAZ FURNIZARE are sediul juridic în municipiul Bălți. Deși a primit licența pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie 2020, SRL-ul a declarat că a încasat 0 lei în perioada 2020-2021. Compania nu a publicat pe pagina sa web rapoartele financiare pentru anul 2022 și 2023.

Sursa: nordgaz-furnizare.md

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), NORDGAZ FURNIZARE a declarat în 2021 pierderi de 2 300 de lei, iar în 2022 – 3 600 de lei. Compania a fost fondată de Pantelemon Frăsîneanu (10%) și Alexandru Grosu (90%), cel care a și semnat contractul cu compania turcească.

Alexandru Gosu este avocat. ZdG a scris recent despre Grosu, în contextul unui apel public al Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), după ce automobilul soției avocatului ar fi fost incendiat în parcarea subternă a blocului locativ în care trăiește apărătorul și familia sa.

Grosu a făcut anterior mai multe declarații la televiziunea asociată ex-deputatului fugar Ilan Șor, Orizont TV. În cadrul unei emisiuni, avocatul a afirmat că „decizia de a scoate partidul Șor în afara legii a fost luată cu mult înainte de pronunțarea oficială de către Curtea Constituțională”.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

ZdG l-a contactat de mai multe ori pentru a-l întreba despre contractul de furnizare a gazelor naturale, dar Grosu nu a răspuns la apeluri.

Conform documentului publicat de Guțul, contractul a fost încheiat pentru un an, începând din 1 decembrie 2023, iar prețul de achiziție este de 14,85 euro/MWh sau 160,38 de euro/1000 m3.

Contractul ar fi în valoare de peste 16 milioane de euro.

„Cumpărătorul achiziționează gaze naturale în scopul livrării ulterioare a acestora către consumatorii finali situați în următoarele unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, dar nu și limitate la: UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și raionul Orhei.

În toate unitățile administrativ-teritoriale menționate mai sus, consumatorii prioritari ai gaze naturale furnizate vor fi considerați instituții publice și consumatori casnici. În cazul în care, după livrarea gazului natural către toți consumatorii prioritari, există cantități excedentare de gaze naturale achiziționate, cumpărătorul are dreptul de a le furniza altor tipuri de utilizatori de pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale menționate mai sus”, se mai menționează în document.

Transportul gazelor naturale ar urma să fie asigurat de „VESTMOLDTRANSGAZ” SRL.

Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a anunțat marți, 31 octombrie, că locuitorii regiunii ar urma să plătească un preț preferențial pentru gazele naturale. Aceasta a făcut anunțul pe rețelele de socializare, fără a menționa compania care urmează să vândă gaze naturale în Găgăuzia și nici de când ar urma să fie schimbat furnizorul.

„Acum gazul va fi mult mai ieftin pentru locuitorii Găgăuziei: 10 lei pe metrul cub de combustibil. Compania turcească a semnat un contract cu un mare trader european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de aprovizionare cu gaze. La rândul său, compania turcă a semnat un contract cu un operator licențiat din R. Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special”, a declarat Guțul, fără a face public contractul sau mai multe detalii despre părțile implicate.

Din 8 iunie, consumatorii casnici din R. Moldova achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.