Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gaze naturale la 10 lei…

Gaze naturale la 10 lei metrul cub? Bașcana din Găgăuzia anunță că locuitorii regiunii ar urma să achite mai puțin pentru gaze naturale

Sursa: Евгения Гуцул/Facebook

Bașcana Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia Evghenia Guțul a anunțat că locuitorii regiunii ar urma să plătească un preț preferențial pentru gazele naturale. Aceasta a făcut anunțul pe rețelele de socializare, fără a menționa compania care urmează să vândă gaze naturale în Găgăuzia și nici de când ar urma să fie schimbat furnizorul.

„Acum gazul va fi mult mai ieftin pentru locuitorii Găgăuziei: 10 lei pe metrul cub de combustibil. Compania turcească a semnat un contract cu un mare trader european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de aprovizionare cu gaze. La rândul său, compania turcă a semnat un contract cu un operator licențiat din R. Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special”, a declarat Guțul, fără a face public contractul sau mai multe detalii despre părțile implicate.

Din 8 iunie, consumatorii casnici din R. Moldova achită 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.

La sfârșitul lunii septembrie, compania de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ) a anunțat că a semnat un contract de achiziție cu o companie din R. Moldova. Astfel, Turcia urma să exporte 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi în R. Moldova.

Acordul cu BOTAȘ a fost semnat de compania East Gas Energy Trading (EGET) SRL. EGET a anunțat atunci, la scurt timp, că este „deschisă pentru colaborare și își propune serviciile sale” și altor furnizori de gaze naturale de pe piața R. Moldova, în mod special SA Energocom și SA Moldovagaz. Contactat de ZdG, directorul Energocom Victor Bînzari a afirmat că societatea pe acțiuni pe care o conduce nu cunoaște despre planurile EGET și nici nu ar urma să semneze vreun contract de achiziție.

East Gas Energy Trading a transmis un comunicat în care declară că „compania nu are înțelegeri de livrare a gazelor naturale către UTA Gagauzia sau alte unități administrative teritoriale din Republica Moldova”.

86 de agenți economici au ales să schimbe furnizorul de gaze migrând de la furnizorul de ultima opțiune, care are tarif reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), la furnizori de pe piața liberă, potrivit datelor Moldovagaz, citate de Ministerul Energiei în luna iunie.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au stabilit la 31 mai o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate. În acest caz, consumatorii finali vor fi obligați să achite devierile tarifare restante. Totodată, începând cu 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.