Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cetățenii R. Moldova stabiliți cu…

Cetățenii R. Moldova stabiliți cu domiciliul în străinătate vor putea beneficia de pensie. Guvernul a extins posibilitățile de autentificare a certificatelor pentru beneficiarii de pensii

piatafinanciara.ro

Executivul a aprobat miercuri, 16 martie, Hotărârea de Guvern pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 208/2021, prin care au fost expuse în redacție nouă sau completate mai multe articole din Legea 156/1998 cu privire la sistemul public de pensii.

Potrivit Guvernului, au fost efectuate modificări la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor și la Regulamentul privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale de stat, alocațiilor sociale de stat, alocațiilor lunare de stat, indemnizațiilor, plăților periodice capitalizate și suportului financiar de stat.

Hotărârea de Guvern definește indicatorul Tas., utilizat la formula de calcul a pensiei anticipate pentru carieră lungă, drept „stagiul contributiv de cotizare, care însumează toate perioadele contributive, cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât stagiul complet de cotizare, care este de 34 de ani”.

O altă prevedere importantă se referă la beneficiarii care și-au stabilit dreptul la pensie în Republica Moldova, dar locuiesc într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să autentifice certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte anual autorităților din Moldova, pentru a-și confirma dreptul la pensia din Republica Moldova, inclusiv la autoritatea publică administrativ locală sau notarul public de pe teritoriul statului de domiciliu.

Modul în care urmează să fie indexate pensiile, de la 1 aprilie 2022. Informații despre noua formulă