Principală  —  IMPORTANTE   —   „Din 1 aprilie, pensiile vor…

„Din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 13,94%. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate cu suma fixă de 171,71 de lei” – Ministerul Muncii

De la 1 aprilie 2022, toate pensiile vor fi indexate cu 13,94%. Pe lângă procentul cu care vor fi indexate, toate pensiile vor fi majorare cu suma fixă de 171,71 de lei. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost pregătit de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar potrivit ministrului Muncii, Marcel Spatari, documentul urmează să fie aprobat săptămâna viitoare.

„Am pregătit proiectul de hotărâre care va fi înaintat săptămâna viitoare. Vorbim de două mecanisme de creștere a pensiei. Indexarea pensiilor cu rata inflațiilor și procentul este de 13,94%, reieșind din rata inflației de la sfârșitul anului 2021. Acest coeficient se va aplica părții pensiei care nu depășește salariu mediu lunar pe economie prognozat pentru 2022 în valoare de 9900 de lei. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate în sumă fixă de 171,71 de lei prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii”, a declarat ministrul Spatari.

În context, prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița anunță că, de la 1 aprilie, pensia minimă va crește de la 2 000 de lei la 2 278 de lei.

„În rezultatul implementării acestor două mecanisme, de indexare și creștere fixă, un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 lei, adică cu 520 lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8%.De asemenea, pensia minimă pentru limita de vârstă este majorată cu 13,94%, de la 2000 lei la 2278,80 lei pentru stagiu de cotizare complet. Potrivit estimărilor, bugetul sistemului de pensii va crește în acest an până la 21,8 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât anul trecut și 59% – comparativ cu 2019”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferință de presă.

La 1 aprilie 2022 pensiile pentru cetățenii R. Moldova urmează să fie indexate pentru prima dată după noua formulă aprobată odată cu modificările operate la 6 decembrie 2021.

Formula de indexare a pensiei

Pensiile se vor indexa o dată pe an, la 1 aprilie, în sumă fixă. La 1 aprilie, creșterea pensiilor va rezulta din indexarea cuantumului pensiei medii cu 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Suma fixă se stabilește de către Guvern.

Anterior, deputați PAS au declarat că pensiile ar putea fi indexate în acest an din 1 martie 2022 și nu pe 1 aprilie, așa cum prevede noua lege, iar un anunț oficial în acest sens ar urma să fie făcut în următoarele zile.

Informații despre pensii

Stagiul complet de cotizare

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2022, stagiul complet de cotizare pentru bărbați va fi de 34 de ani. Aceeași formulă se va aplica și în cazul femeilor, începând din 1 iulie 2024.

Modul în care urmează să fie indexate pensiile, de la 1 aprilie 2022. Informații despre noua formulă

Citiți și: Ce reprezintă pensionarea anticipată, așa numita „pensie pentru carieră lungă”. Cum și de când va funcționa și cine va beneficia de ea

VIDEO/ Care este vârsta de pensionare, ce înseamnă pensionare anticipată și cum vor fi indexate pensiile? Ministrul Muncii și Protecției Sociale explică noua lege a pensiilor: „Aducem ceva nou. Trebuie să restabilim încrederea în stat”