Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM anunță că majorează, din…

BNM anunță că majorează, din nou, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară până la 15,50%

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis joi, 5 mai, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 15,50%. Un anunț în acest sens a fost făcut de către reprezentanții BNM printr-un comunicat de presă.

Potrivit BNM, se stabilesc ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 17,50 la sută, iar la depozitele overnight, la nivelul de 13,50 la sută.

Se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2022 – 15 iunie 2022, de la 28,0 la sută la 30,0 la sută din baza de calcul.

Se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2022 – 15 iunie 2022, de la 30,0 la sută la 33,0 la sută din baza de calcul.

Conform BNM, decizia de majorare a ratei de bază în combinație cu majorarea normei rezervelor obligatorii, a fost luată în scopul atenuării presiunilor inflaționiste persistente, ancorând așteptările inflaționiste, stimulând economisirea în defavoarea consumului, și diminuând presiunile asupra deprecierii monedei naționale ca urmare a sporirii deficitului contului curent și refluxului de capital.

Majorarea normelor rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută liber convertibilă va contribui la majorarea ratelor dobânzilor la depozite și la diminuarea creditelor noi acordate, reducând astfel presiunile din partea cererii agregate. În plus, decizia urmărește încurajarea intermedierii în moneda națională și menținerea activelor oficiale de rezervă la un nivel adecvat.

„BNM monitorizează cu precauție procesul inflaționist, inclusiv factorii, riscurile și incertitudinile asociate, și va ajusta instrumentele de politică monetară la momentul oportun, pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor. În perioada ce urmează, BNM va urmări atent nivelul lichidităților din sectorul bancar și, la necesitate, va steriliza definitiv lichiditățile excesive”, se menționează în nota emisă de BNM.

În februarie curent, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,00 puncte procentuale de la 8,50 la sută până la nivelul de 10,50 la sută anual. Detalii aici