Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM anunță că a majorat…

BNM anunță că a majorat rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară până la 10,5%

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,00 puncte procentuale de la 8,50 la sută până la nivelul de 10,50 la sută anual.

Potrivit BNM, se majorează ratele de dobândă la creditele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual și la depozitele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 6,50 la sută până la nivelul de 8,50 la sută anual.

Astfel, rata anuală a inflației, în luna ianuarie 2022 a înregistrat 16,6 la sută, fiind superioară cu 2,6 puncte procentuale față de decembrie 2021. Evoluția respectivă a fost determinată, de contribuția prețurilor la produsele alimentare (7,6 puncte procentuale), inflației de bază (4,2 puncte procentuale), prețurilor reglementate (2,9 puncte procentuale) și prețurilor la combustibili (1,9 puncte procentuale).

În detaliere, trendul ascendent al inflației a fost susținut de creșterea prețurilor internaționale și regionale la produsele alimentare și la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gazul în rețea și energia termică. La fel, ajustarea tarifelor, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor a susținut majorarea costurilor pentru agenții economici care treptat a fost reflectată în prețuri. Totodată, presiunile din partea cererii asociate majorării venitului disponibil al populației și creditării au susținut majorarea prețurilor subcomponentelor inflației de bază, dar și a prețurilor la produsele alimentare. De menționat că, grație compensațiilor Guvernului acordate populației pentru perioada rece a anului, venitul disponibil al populației nu a fost afectat substanțial, menținând și în continuare presiuni asupra cererii.

Condițiile economice au favorizat ameliorarea situației de pe piața muncii pentru al doilea trimestru consecutiv. Astfel, în trimestrul III 2021, populația economic activă și cea ocupată au înregistrat o dinamică pozitivă de 1,6 la sută și, respectiv, 2,6 la sută în termeni anuali. În același timp, fondul de salarizare pe economie și-a temperat ritmul pozitiv de creștere, majorându-se cu 17,0 la sută în termeni reali, iar numărul mediu al salariaților a sporit cu 2,9 la sută comparativ cu trimestrul III 2020.

Prognoza actuală a inflației, elaborată în baza fluxului informațional disponibil, a fost revizuită în sens ascendent pentru perioada comparabilă (trimestrul I 2022 – trimestrul III 2023) comparativ cu cea din octombrie 2021. În acest sens, rata anuală a inflației va înregistra o traiectorie pronunțat ascendentă până în trimestrul III 2022, după care aceasta va decelera, revenind în intervalul țintei în trimestrul II 2023.

Inflația va evalua și în continuare sub impactul șocurilor atât de natura cererii, cât și celor asociate ofertei.

Cererea agregată, susținută de impulsul fiscal pozitiv și de revigorarea cererii externe, va consemna valori pozitive în creștere în trimestrul I 2022, ulterior diminuându-se continuu, dar menținând caracterul proinflaționist pe parcursul orizontului de prognoză (trimestrul I 2022 – trimestrul IV 2023).

La baza ajustării prognozei stau factorii de natură proinflaționistă, precum inflația importată, creșterea prețurilor internaționale la produsele alimentare, resursele energetice și petrol, cererea internă pozitivă, o eventuală majorare a tarifului la energia electrică pe parcursul trimestrelor I și II 2022, ajustarea accizelor, alături de efectul bazei anuale joase.