Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BERD cumpără 25% din Vestmoldtransgaz,…

BERD cumpără 25% din Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din R. Moldova. Banca va investi 20 milioane de euro în gazoductul Ungheni-Chișinău

Foto: azernews.az

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit acționar la Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din R. Moldova, care deţine şi operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău, banca preluând 25% din capitalul social, a anunțat Transgaz într-o declarație depusă la Bursa de Valori București (BVB), scrie presa.

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condiţiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere prin care banca s-a angajat să majoreze capitalul social al companiei din R. Moldova cu suma de 20 milioane euro în vederea finanţării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chişinău.

„Conducta de transport a gazelor Ungheni-Chișinău, care conectează rețeaua de gaze din Republica Moldova la Uniunea Europeană prin România, este un pas important către diversificarea geografică a aprovizionării cu energie a Moldovei. După ce a investit într-o participație de 25% la Vestmoldtransgaz, BERD joacă un rol cheie rol în consolidarea securității energetice a țării și contribuirea la o creștere economică durabilă, care aduce beneficii tuturor „, a declarat vicepreședintele BERD, Alain Pilloux.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaz din vestul Moldovei și oferă servicii de transport al gazelor în țară. Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz în 2018 prin filiala sa moldovenească Eurotransgaz, pentru 180,2 milioane lei moldovenești (10,2 milioane dolari / 8,7 milioane euro).

Citiți și: DOC/ Detaliile investiției Băncii Europene în Portul Internațional Liber Giurgiulești: BERD este unicul proprietar al Portului, iar valoarea tranzacției – rămâne confidențială

„Conducta Ungheni-Chișinău este un proiect strategic pentru România, pentru Moldova, pentru Transgaz și acum și pentru BERD. Am reușit să finalizăm această investiție, devenind astfel și prima companie multinațională românească din sectorul transportului de gaze, cu o contribuție la securitatea energetică regională „, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Conducta lungă de 120 km între Ungheni și Chișinău interconectează sistemele de transport al gazelor din România și Moldova. Conducta leagă capitala Moldovei Chișinău de conducta de interconectare dintre orașul estic Iași din România și orașul moldovenesc Ungheni, situat la granița cu România. Acțiunile Transgaz s-au tranzacționat cu 1,17% mai mici, la 254 lei, la Bursa de Valori București până la 1556 CET miercuri.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început la 18 februarie 2019. Conducta are o lungime de 120 de km, iar valoarea estimată a proiectului este de 76 de milioane de euro conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.