Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Detaliile investiției Băncii Europene…

DOC Detaliile investiției Băncii Europene în Portul Internațional Liber Giurgiulești: BERD este unicul proprietar al Portului, iar valoarea tranzacției – rămâne confidențială

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a publicat luni, 28 iunie, un document cu privire la detaliile investiției sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, activ strategic pentru R. Moldova. Reprezentanții BERD neagă informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că Portul ar fi fost achiziționat cu o mie de euro și susțin că valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială.

Într-un document, Banca descrie sprijinul său pentru proiect, care a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

Din 2014, operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni.  

La 7 mai curent, Banca a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești. BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics. Prin achiziția acestuia, BERD își propune să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esențial.

BERD susține că informațiile apărute în spațiul public, cu privire la faptul că Banca ar fi achitat 1 000 de euro pentru Portul Internațional Liber Giurgiulești, sunt eronate. În context, reprezentanții BERD, menționează că valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială.

Este adevărat că BERD a plătit doar 1000 de euro pentru port?

Nu este adevărat. Documentul vehiculat în anumite surse mass-media arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, care a fost achiziționată de BERD la 7 mai 2021. Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială

A privatizat BERD portul?

Nu. Terenul pe care este situat portul aparține statului. În virtutea unei concesiuni de 99 de ani, Danube Logistics construiește, operează și extinde portul Giurgiulești.

A primit BERD o aprobare de la guvern pentru preluarea operatorului de port?

Acordul de investiții nu cere o astfel de aprobare. Articolul 13.1 din Acordul din 2004 cere aprobarea guvernului în cazul cesiunii de către orice parte a drepturilor și/sau obligațiilor sale, nu în cazul schimbării controlului. Danube Logistics nu a transferat niciunul dintre drepturile sau obligațiile sale. Danube Logistics rămâne parte contractantă la Acord și, prin urmare, articolul 13.1 nu este incident situației.

Documentul emis de BERD:

BERD este deținută de 69 de țări – inclusiv Republica Moldova – precum și de Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Cu investiții cumulate de 1,4 miliarde de euro până în prezent, BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este singurul port maritim-fluvial al R. Moldova situat pe Dunăre. În medie, portul facilitează comerțul internațional al companiilor moldovenești cu peste 50 de țări în fiecare an.