Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE anunță rezultatele controlului efectuat…

ANRE anunță rezultatele controlului efectuat la S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care vor fi remise către Procuratura Generală. Reacția Primăriei Chișinău

„Având o situație financiară precară, conducerea S.A. „Apă-Canal Chișinău” a agravat-o și mai tare, prin depășirea în fiecare an a valorilor cheltuielilor de bază aprobate de către ANRE cu circa 25-34%”. Este una dintre constatările Raportului privind rezultatele controlului activității licențiate desfășurate de către S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” în perioada anilor 2020-2022, examinat în ședința de vineri, 7 iulie, a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Raportul urmează să fie remis Procuraturii Generale și Consiliului municipal Chișinău pentru „examinare conform competenței a acțiunilor persoanelor responsabile ale societății, prin prisma legislației  în vigoare și emiterea deciziilor ce se impun”, potrivit ANRE.

De cealaltă parte, Primăria Chișinău a emis un comunicat de presă în care se spune că „persoanele de la ANRE care primesc peste un milion de lei salariu anual de la cetățenii R. Moldova nu au nici competențe profesionale, nici mandat, pentru a face o analiză economico-finaciară a întreprinderii și de a se pronunța în acest sens”.

„În rezultatul controlului, ANRE a anunțat că a constatat:

– Gestionarea ineficientă a contractelor cu BERD și BEI, în special din cauza incapacității respectării unor condiții și clauze contractuale, precum și a tergiversării implementării proiectelor investiționale, nerambursării creditelor în termenele stabilite, care a generat cheltuieli ineficiente în valoare de 3 922 737,07 euro (79,0 mil. lei), iar perioada de realizare planificată inițial 2015-2020 s-a extins până în anul 2023. La situația din 01.01.2023, investițiile nefinalizate (aflate în curs de execuție) au constituit 755,1 mil. lei, fiind de 3,7 ori mai mari ca investițiile realizate în anii 2020-2022;

– Societatea este expusă unui risc major de incapacitate de plată a obligațiunilor scadente. La situația din 31.12.2022 soldul mijloacelor bănești a constituit 13,1 mil. lei, pe când obligațiunile scadente au constituit 692,6 mil. lei;

– Urmare a neglijenței manifestate în cadrul procesului de planificare, de modificare a planurilor investiționale și ulterioara includere în Raportul privind realizarea investițiilor efectuate, S.A. „Apă-Canal Chișinău” a ratat posibilitatea recuperării prin intermediul tarifelor reglementate a investițiilor realizate în valoare de 47,0 mil. lei;

– Operatorul nu și-a onorat obligația de a prezenta anual documentele necesare pentru actualizarea tarifelor și a ratat includerea în cheltuielile de bază, luate în calculul tarifului aferent serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare a circa 13,0 mil. lei;

– Având o situație financiară precară, conducerea operatorului a agravat-o și mai tare, prin depășirea în fiecare an a valorilor cheltuielilor de bază aprobate de către ANRE cu circa 25-34%;

– Nu au fost luate măsurile necesare pentru reducerea pierderilor de apă în sistem, în scopul creșterii eficienței sistemelor publice de alimentare cu apă și de canalizare. În rezultat, consumul tehnologic și pierderile de apă au fost depășite considerabil față de cele aprobate de către ANRE (cu 88,5% în anul 2020, cu 75,3% în anul 2021 și, preliminar, cu 73,5% în anul 2022), înregistrând cheltuieli nejustificate (neacceptate prin tarif) în sumă de 44,9 mil. lei;

– Societatea nu a aplicat principiul eficienței maxime la cheltuielile minime la achiziționarea bunurilor materiale,  fiind admise cheltuieli ineficiente în sumă de 3,4 mil. lei”, se arată în comunicatul ANRE.

Astfel, ANRE a obligat conducerea S.A. „Apă-Canal Chișinău” în termen de 3 luni să întreprindă acțiuni în vederea redresării situațiilor expuse și constatate, inclusiv asigurării continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.

În reacție la anunțul făcut de Agenție, reprezentanții Primăriei susțin că societatea pe acțiuni „Apă-Canal Chișinău” și Primăria Chișinău au un plan de management pe termen mediu și lung, pentru ca cetățenii să poată beneficia de servicii de calitate.

Totodată, în comunicatul Primăriei au fost incluse mai multe acuzații și referințe la activitatea ANRE și tarifele plătite de consumatori pentru gazele naturale.

„ANRE nu vrea să facă un autodenunț la Procuratura Generală pe sine și pe Guvern pentru prețul de 29 de lei la gazele naturale pentru cetățenii țării, în timp ce pe bursă prețul era mai mic de câteva ori. Moldova fiind cea mai săracă țară care plătește cel mai mare preț la gaz în Europa.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este acel for în care au fost delegate persoane pe criterii politice pentru a face mofturile guvernării cu privire la tarifele drastice și a discredita alte entități ce nu sunt în subordinea instituțiilor de stat”, se menționează în comunicatul Primăriei.

ANRE a anunțat în luna februarie că s-a autosesizat cu privire la situația creată în cadrul S.A. „Apă-Canal Chișinău”, și a demarat un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.

Anterior, compania „Premier Energy” anunțase despre deconectarea a două instalațiile de utilizare a energiei electrice aflate în gestiunea S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Conform datelor prezentate atunci de Premier Energy, datoria societății pe acțiuni constituia suma de 68,6 milioane de lei, care includea și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie 2022.