Acţiuni disperate a Băncii Naţionale pentru stabilizarea leului

Banca Națională a majorat astăzi cu 5 % rata de bază. Astfel, rata creditelor oferite de BNM instituţiilor bancare creşte de la 8,5 la sută până la 13,5 la sută.

Anunțul a fost făcut astăzi, 17 februarie în cadrul unei conferinţe de presă ţnută de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.
“Prin această măsură urmărim scumpirea leilor. Această rată va duce la o scumpire a creditelor în lei”, a declarat Drăguțanu.
Prin acest instrument folosit de BNM se doreşte reducerea presiunii pe leu şi stabilizarea cursului valutei naţionale. Însă conducerea Băncii Naţionale nu a oferit nici o prognoză care vor fi efectele negative ale acestei politici. Ridicărea ratei de bază, presupune scăderea cerererii la credite, acestea devenind mai scumpe vor scădea şi investiţiile în economie, respectiv se va diminua PIB-ul şi contribuţiile la buget. Guvernatorul Drăguţanu a menţionat numai unul din aceste efecte negative ale acestei politici, cea de plecarea a banilor în economia tenebră.

Amintim că la 29 ianuarie 2015, BNM a majorat rata de bază cu 2 puncte procentuale de la 6.5 la 8.5 sută. Aproximativ un an în urmă, rata de bază a politicii monetare a fost majorată de la 4,5 % la 6,5%.

Astăzi BNM a afişat un curs valutar oficial de 19,5 de lei pentru un dolar la cumparare şi 22,3 lei pentru un euro. La schimburile valutare şi la instituţiile bancare un dolar este schimbat la cursul de aproximativ 25 de lei pentru un euro şi 22 de lei pentru un dolar.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. antonfreka

    ce insemna pt voi “actiuni disperate” ????? nu cumva au facut spume ??????asa e cind la conducere bancii natianale se afla o marioneta , ca de aia lau dat pe Talmaci afara ca sa poata fura fara prea mare stres…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *