Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Achizițiile de gaze desfășurate de…

Achizițiile de gaze desfășurate de Energocom în cea de-a doua parte a anului 2023: gazele au fost cumpărate de la 9 companii europene

Imagine simbol

În perioada iunie-octombrie 2023 SA Energocom a achiziționat aproximativ 600 de milioane de m3 de gaze (sau 6,37 mil. MWh), la un preț mediu ponderat de 410 USD/1000 m3 (35,07 EUR/MWh), potrivit unui comunicat de presă emis de Energocom.

În acest scop, în perioada 6 iunie – 5 octombrie, au fost organizate peste 40 de runde de licitații pentru procurarea gazelor naturale, atât din sursele proprii, cât și din contul împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dintre care 27 de runde s-au finalizat cu încheierea contractelor.

Gazele naturale au fost cumpărate de la 9 companii din România, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria.

„Conform clauzelor contractuale, SA Energocom nu poate oferi mai multe informații despre tranzacții concrete. În tabelul prezentat este redat prețul de referință al gazelor naturale pentru ziua următoare desfășurării licitațiilor (Day Ahead), prognoza pentru luna următoare (Front month), precum și prețul estimat pentru trimestrul întâi al anului 2024 (Q1), publicat de agențiile de top în furnizarea indicilor de prețuri, informațiilor de afaceri și date de piață pentru piețele globale de energie, cum ar fi Bloomberg și Argus Media”, notează societatea pe acțiuni.

Prețul de achiziție plătit include costul de transport la punctul de livrare indicat în tabel și, în cazul gazelor procurate direct în depozite, prețul include costul de transportare și injectare.

„Ca și în cazul licitațiilor din anul precedent, deciziile despre momentul achizițiilor și prețurile au fost ghidate de aspecte precum prețul de referință la hub-ul de gaze naturale din Țările de Jos (TTF); faptul că unii operatori de transport, datorită fluxului redus de gaze pe perioada sezonului cald, au un tarif de transport mai mic față de cel din perioada sezonului rece; și, de asemenea, s-a ținut cont de disponibilitatea capacităților de transport care, pe unele rute, în anumite perioade ale anului sunt limitate. Datorită eforturilor echipei SA Energocom și ale partenerilor, licitațiile au fost organizate cu respectarea standardelor de transparență și concurență, reflectând angajamentul ferm față de principiile etice și de bunele practici din industrie”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Energocom urma să vândă către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/1 000 de metri cubi. Decizia a fost aprobată la Consiliul societății vineri, 3 noiembrie, a anunțat atunci compania într-un comunicat de presă.

SA Energocom a informat, la sfârșitul lunii iunie, că a semnat un contract de furnizare a gazelor naturale cu SA Moldovagaz, ce prevede tranzacționarea unui volum total de circa 480 milioane metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț mediu ponderat preliminar de aproximativ de 600 dolari/ 1000 m3. „Prețul diferă în fiecare lună”, precizează compania.

Una dintre ultimele decizii luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), înainte de expirarea stării de urgență din R. Moldova, a fost dispoziția privind semnarea între SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, până în data de 29 decembrie 2023, fără a fi necesară aprobarea consiliului și/sau a adunării generale a acționarilor a ambelor părți, a unui contract individual la Contractul-Cadru EFT nr. 99/02/3/2022 din 29.08.2022 de livrare a gazelor naturale pentru perioada ianuarie-aprilie 2024.

Conform dispoziției CSE, prețul de vânzare/cumpărare va fi egal cu 550 de euro/1000 m3. Ulterior prin decizia organelor corporative ale SA „Energocom” prețul gazelor naturale poate fi micșorat.

Volumul estimativ va fi de circa 451 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu livrarea pe parcursul perioadei ianuarie-aprilie 2024.

„Având în vedere necesitatea întreprinderii unor măsuri excepționale pentru sporirea securității energetice și asigurării continue cu energie electrică a tuturor consumatorilor Republic Moldova, în perioada ianuarie-aprilie 2024, SA „Moldovagaz” va furniza întregul volum de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom”, în mărime de 689,7 mil. m3, consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv către „Moldavskaia GRES” în scopul producerii energiei electrice pentru consumatorii ambelor maluri ale Nistrului”, notează CSE.

Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.

Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.

De atunci, prețurile oferite de noi Moldovagaz sunt mai mici față de ofertele Gazprom”, susțin reprezentanții Energocom.