Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   100 de milioane de euro,…

100 de milioane de euro, acordate adițional de Banca Europeană de Investiții pentru reparația drumurilor din R. Moldova

Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi R. Moldova un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro. La ședința din 7 decembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării contractului de finanțare între R. Moldova și BEI pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului ”„R. Moldova drumuri III”.

Necesitatea acordării împrumutului de 100 de milioane de euro rezidă din contextul creșterii prețurilor la materialele de construcție, cauzate de criza regională existentă.

Conform unei note informative a Parlamentului, banii vor fi cheltuiți atât pentru finalizarea lucrărilor inițiate în cadrul proiectului, cât și pentru reparația și construcția unor rețele de drumuri naționale:

  • reabilitarea drumului R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul (km 82 – km 125);
  • M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului de ocolire al orașului Cimișlia (km 0 – km 7).

„Toate lucrările vor fi executate în baza studiilor de fezabilitate, care demonstrează eficiența economică a obiectivelor, precum și a documentației de proiect, elaborată în conformitate cu actele normative în domeniu”, anunță reprezentanții Legislativului.

În anul 2013, țara noastră a semnat un contract de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, care prevedea acordarea unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Moldova drumuri III”.

La începutul lunii noiembrie, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat extinderea unui contract de finanțare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcția și reparația a peste 85 de km de drum. Un anunț în acest sens a fost făcut atunci de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.