Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BERD a aprobat extinderea unui…

BERD a aprobat extinderea unui contract de finanțare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcția și reparația a peste 85 km de drum

Imagine-simbol

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat extinderea unui contract de finanțare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcția și reparația a peste 85 de km de drum. Un anunț în acest sens a fost făcut de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Astfel, potrivit lui Spînu, sumele alocate pentru „fiecare drum în parte” vor fi incluse în amendamentul la contractul de finanțare, care urmează a fi semnat „în cel mai scurt timp”.

„Vom avea alte patru drumuri europene, acasă! BERD a aprobat extinderea unui contract de finanțare, în valoare de 100 mln. euro, pentru construcția și reparația a peste 85 de km de drum:

Reabilitarea și modernizarea sectorului de drum R14, Soroca către Arionesti, total 31 km; reabilitarea și modernizarea sectorului de drum R8.1, Arionești către Otaci, total 9,4 km; lucrări de de reabilitare și servicii aferente de supraveghere R33 Hîncești-Lăpușna-M1, total 37,2 km; M3 Construcția sectorului de ocolire a orașului Vulcănești, total 8,58 km (… ). Facem tot posibilul ca cetățenii să poată circula în siguranță, să creștem nivelul de bunăstare și să contribuim la dezvoltarea economică a țării”, a anunțat Andrei Spînu.

La mijlocul lunii octombrie, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunțau că, din anul curent banii din taxele pentru folosirea drumurilor au fost alocați integral în bugetele locale.

„Asta a permis mai multor autorități locale să ajungă cu reparațiile pe drumuri unde nu s-a intervenit de zeci de ani. Suma totală planificată pentru acest an de Ministerul Finanțelor pentru administrațiile locale este de 868 de milioane de lei”, au menționat reprezentanții MIDR.

Conform MIDR, alocarea integrală a taxei pentru folosirea drumurilor către primării este o schimbare operată de Guvern în anul 2022 și acceptată de Parlament, în cadrul Politicii fiscale și bugetare. Suma totală planificată pentru a fi valorificată până la sfârșitul anului 2022 este de 868 de milioane de lei.