Un proiect câștigător la Hackaton va identifica profilurile false și trollii de pe rețelele de socializare

Echipa TROLLESS, câștigătoare la cel de-al doilea Hackaton de Media „Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Deutsche Welle Akademie, în iulie 2016, a lansat oficial luni, 3 octombrie, un proiect cu aceeași denumire, care își propune să identifice sursele de manipulare din spațiul new media și să le izoleze, scrie site-ul media-azi.md.

Mai exact, odată instalat, programul identificăuntitled2 profilurile de facebook ale trolilor și pune câte un semn al exclamării în dreptul numelui fiecărui troll. Astfel, postările sau comentariile trollilor vor putea fi ușor detectate de către ceilalți utilizatori ai rețelelor de socializare.

Potrivit autorilor aplicației, proiectul TROLLESS a apărut din necesitatea de a proteja mediul online, unde, în ultima perioadă, au apărut tot mai multe profiluri false și și-au intensificat activitatea trollii. Acesta lucru va fi posibil prin instalarea unui plugin special creat de autorii aplicației, care poate fi descărcată de aici.

„Scopul aplicației noastre este de a combate manipularea și dezinformarea prin intermediul rețelelor de socializare. Totodată această aplicație va identifica profilurile false și cu activitate de trolling, pe care le va raporta către Facebook. Profilurile suspecte vor fi introduse într-o bază de date și analizate conform unui algoritm, pentru a stabili dacă aparțin sau nu unor trolli”, a precizat pentru Media Azi unul dintre membrii echipei.


În cadrul celui de-al doilea Hackaton de Media „Puterea a cincea”  au fost desemnate trei echipe învingătoare, care au beneficiat de premii a câte 2.000 de euro pentru implementarea proiectelor.

Al doilea Hackathon de media ”Puterea a cincea”, a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Deutsche Welle Akademie în perioada 1-3 iulie, în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de exprimare în Republica Moldova” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. slava

  Wow, am devenit faimos. Deci daca programa baga si oamenii reali sub “ярлыкул” troll, le-am vazut pe toate. E si asta oare facuta si promovata de baietii lui Nastase?

 2. Stefan Moldovan

  Programa da rezultate subiective. Trebuie perfectionata. Conform actului algorim de lucru, mai multi oameni se pot intelege intre ei, isi instaleaza extensia si raporteaza toti un singur profil, spre exemplu o persiana total inactiva pe facebook. Iar programa va arata ca e troll.

 3. alex kooper

  Un proiect unde se identifca personaje ce il promoveaza pe Plahotniuc. Dar cine ii cointeresat spre asa depistare?! Sau cine are bani de asa programa?

 4. Uncleded

  Am trimis vreo doua sesizari, cine le examineaza? Daca o sa fie mai multe plangeri din partea utilizatorilor pentru un anume profil, o sa-i apara si lui aceasta chestiuta la nume? Sau este pusa numai celor care le convine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *