Filmul „Afacerea Est” prezentat în cinematografele din Chișinău

Din 3 februarie 2017, în cinematografele din Chișinău va fi prezentat filmul „Afacerea Est”, o coproducție România-Moldova-Lituania, a cărei premieră internațională a avut loc la Tallin în cadrul festivalului Black Nights Film Festival.

La acest festival, „Afacerea Est” s-a ales cu două trofee: Premiul Pentru Cel Mai Bun Scenariu acordat lui Igor Cobileanski, și premiul „Cel mai bun actor”, împărțit de actorii Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu. Filmul a fost selectat la Cairo Film Festival și recent la LET‘S CEE Film Festival.

Apreciată de „The Hollywood Reporter” ca fiind „fun and fascinating”, comedia regizată de Igor Cobileanski este primul road movie moldovenesc. Plin de situații absurde, filmul spune povestea unei prietenii între Petro (Ion Sabdaru) și Marian (Constantin Puscașu). Aceștia decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave.

„E o istorie inspirată din realitățile anilor 90, scenariul a fost scris acum 10 ani. Realizarea unui proiect cinematografic e un proces destul de complex și durează 3-5 ani, sau și mai mult. Dar efortul se merită, iată că filmul e realizat și pare a fi unul de succes”, spune coproducătorul, Valentina Iusuphodjaev, care a lucrat și la filmele „Când se stinge lumina” și „Sașa, Grișa și Ion”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Tolea Mereuta

  Ma bucur ca filmul moldovenesc reapare in forta si colaborarile cu tari din UE cred ca ne ajuta,iar cu Romania fiind avantajul limbii romane comune,chiar daca noi o denumim moldoveneasca.eu le doresc succes si altele noi si bune si ceva premii la festivaluri,,

 2. Iorgu deAcolo

  Tolea – este un nume rusesc de ocuație pt. est-moldovenii proști la cap care își uită numele lor identitare românești
  și se pun în genunchi în fața ocupanților. Alte porecle aduse de tankurile rusești – Ruslan, VeaceSlav, Vita-lik, Olesea, Oxana, Oleg, Igori Dunduc, etc. Rușine vouă, mancurților !

  • Vladimir

   Tolea , prescurtat de la Anatol , este nume grec XXXXX, iar din alta parte ce este rau sa ai un nume rusesc ? Se observa deodata nivelul tau de inteligenta daca judeci omul dupa nume , in loc de ideile sale. Imi pare rau ca am asa concetatean ca tine… rusine!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *