Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Fotografii de la înmormântarea opozantului…

Fotografii de la înmormântarea opozantului Alexei Navalnîi

Foto: novayagazeta.ru

La Moscova, zeci de mii de oameni și-au luat rămas-bun de la opozantul rus Alexei Navalnîi vineri, 1 martie. Rândurile kilometrice de ruși și reprezentanți ai așa-ziselor forțe de ordine au fost fotografiate la biserica din Marino, dar și la cimitir. Meduza și novayagazeta.ru au publicat imagini reprezentative de la „ultimul protest al lui Navalnîi”.

După slujba de la biserică, care a durat aproximativ 20 de minute, mulțimea s-a îndreaptă spre cimitir. În dimineața zilei, pe rețelele de socializare au apărut o fotografie în care se anunța că cimitirul a fost închis pentru vizite. Personalul cimitirului a negat informația ulterior. Cimitirul a lucrat până la ora 17:00, iar mulți încă așteptau în rând pentru a arunca nisip peste sicriu.

Înmormântarea lui Alexei Navalnîi a avut loc în biserica cu icoana Maicii Domnului „Stinge-mi durerile” din Marino, un cartier din sud-estul Moscovei, în apropiere de Liublino, unde a locuit politicianul. Înmormântarea a avut loc la cimitirul Borisovskoie, care se află la aproximativ doi kilometri de biserică.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru.

Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că forțele de ordine i-au pus trei condiții Liudmilei Navalnaia, după care ar fi gata să ducă trupul fiului ei la Moscova cu o aeronavă specială: să păstreze tăcerea despre înmormântare până în momentul aterizării avionului, să fie însoțită de ofițeri ai Comitetului de Investigații până la înmormântare și să aleagă un anumit cimitir din Moscova, dar să fie de acord ca trupul politicianului să fie păstrat în regiunile Moscova sau Vladimir. Ulterior însă, „în coordonare cu Moscova”, anchetatorii au refuzat să fie de acord cu privire la sălile de despărțire și la biserica pentru slujba de înmormântare și au schimbat termenii, propunându-i mamei lui Navalnîi „să organizeze înmormântarea într-un mod exclusiv familial”. Ulterior, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.