Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Înmormântarea lui Alexei Navalnîi:…

VIDEO Înmormântarea lui Alexei Navalnîi: Oamenii depun flori la mormânt. „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului” și „Rusia fără Putin”, scandate spre cimitir

Sursa: Meduza

UPDATE 16:30 Sicriul cu trupul lui Navalnîi a fost coborât în mormânt. După ceva timp, oamenilor veniți să-și ia rămas bun li s-a permis să se apropiere și să arunce pumni de nisip peste groapă.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost coborât în mormânt pe muzica piesei „My way” a lui Frank Sinatra, a relatat Ivan Jdanov.

O orchestră a cântat muzică și din „Terminator 2″. Navalnîi ar fi numit în repetate rânduri acest film „cel mai mare film al tuturor timpurilor și popoarelor”, notează Meduza.

Mii de ruși au scandat vineri numele politicianului de opoziție Alexei Navalnîi și au spus că nu vor ierta autoritățile pentru moartea sa.

După ce sicriul său a fost scos din lăcașul sfânt și a pornit spre cimitir, unii oameni au scandat „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom uita” și „Putin este un ucigaș”.

UPDATE 13:30 Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Navalnîi a ajuns la biserică. Acesta era acoperit când a fost coborât dintr-un automobil.

Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție fondată de Navalnîi, a declarat acum puțin timp că apropiații opozantului rus nu știau „ce se întâmplă în acest moment în biserică sau dacă a început serviciul funerar”.

Cei adunați în fața lăcașului de cult, au scandat „Navalnîi” și au aplaudat.

Anterior, la 1 martie, asociații lui Navalnîi au declarat că corpul nu a fost predat la morgă în termenul convenit și că au fost nevoiți să aștepte aproximativ o jumătate de oră.

Sute de oameni au venit să-și ia rămas bun de la Navalnîi, iar coada se întindea pe un kilometru.

Știrea inițială:

Oamenii care au dorit să-și ia rămas bun de la opozantul rus Alexei Navalnîi au început să se adune la biserica din Marino încă de dimineață, unde s-a format coadă.

De la stația de metrou Marino până la biserică sunt aproximativ 200 de metri. Poliția a montat garduri metalice pe acest traseu încă de dimineață, unde verifică documentele trecătorilor. În apropierea bisericii, internetul nu funcționează corespunzător, relatează Meduza.

În ajunul înmormântării lui Navalnîi, poliția din Sankt Petersburg i-ar fi vizitat pe foștii participanți la mitingurile de susținere a politicianului. Iar autoritățile școlare au cerut profesorilor să monitorizeze prezența elevilor.

Potrivit presei locale, forțele de ordine au avertizat participanții la mitingurile anterioare cu privire la inadmisibilitatea de a participa la noi mitinguri.

Un activist, reținut la un miting din ianuarie 2021, a declarat pentru că forțele de ordine i-au luat o declarație prin care a asigurat că nu va participa la mitinguri în memoria opozantului mort și că nu se va alătura organizațiilor politice.

Un angajat al unei școli din Sankt Petersburg a declarat că administrația școlii le-a cerut profesorilor să „țină un control special” asupra prezenței elevilor în ziua înmormântării lui Navalîi și să trimită liste cu cei care au lipsit de la cursuri. De asemenea, elevii au fost avertizați să nu participe la „acțiuni neautorizate”.

Înmormântarea lui Alexei Navalnîi

Înmormântarea lui Alexei Navalnîi va avea loc în biserica cu icoana Maicii Domnului „Stinge-mi durerile” din Marino, un cartier din sud-estul Moscovei, în apropiere de Liublino, unde a locuit politicianul.

Slujba de înmormântare va începe la ora 14:00.

Înmormântarea va avea loc la ora 16:00 la cimitirul Borisovskoie, care se află la aproximativ doi kilometri de biserică.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru.

Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că forțele de ordine i-au pus trei condiții Liudmilei Navalnaia, după care ar fi gata să ducă trupul fiului ei la Moscova cu o aeronavă specială: să păstreze tăcerea despre înmormântare până în momentul aterizării avionului, să fie însoțită de ofițeri ai Comitetului de Investigații până la înmormântare și să aleagă un anumit cimitir din Moscova, dar să fie de acord ca trupul politicianului să fie păstrat în regiunile Moscova sau Vladimir. Ulterior însă, „în coordonare cu Moscova”, anchetatorii au refuzat să fie de acord cu privire la sălile de despărțire și la biserica pentru slujba de înmormântare și au schimbat termenii, propunându-i mamei lui Navalnîi „să organizeze înmormântarea într-un mod exclusiv familial”. Ulterior, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.