Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Înmormântarea lui Alexei Navalnîi va…

Înmormântarea lui Alexei Navalnîi va avea loc pe 1 martie

Imagine simbol

Slujba de înmormântare și înmormântarea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi vor avea loc vineri la Moscova, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, după ce găsirea unei săli care să le permită susținătorilor săi să-și ia rămas bun de la el nu a fost posibilă.

Kira Iarmîș, purtătoarea sa de cuvânt, a postat pe X că o slujbă pentru Navalnîi va avea loc vineri la ora 14:00, ora Moscovei, în Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino. Ea le-a spus oamenilor să ajungă acolo devreme.

Navalnîi va fi apoi înmormântat la cimitirul Borisov, a precizat ea.

Directorul Fundației Anticorupție, Ivan Jdanov, a declarat că despărțirea de Navalnîi și înmormântarea au fost planificate pentru 29 februarie, dar „a devenit rapid clar” că până la această dată „nu există nicio persoană care să poată săpa un mormânt”. Jdanov a făcut referire la faptul că Vladimir Putin își va ține discursul în fața Adunării Federale în acea zi.

Asociații lui Navalnîi au găsit apoi o „sală mare și normală” pentru despărțirea de Navalnîi în Novokosino, dar încheierea acordului „nu a avut loc”.

„Și, la fel ca la Salehard, ei au pus din nou condiția „o înmormântare liniștită în familie, cu o despărțire la cimitirul Hovanski”. Una și aceeași cu cea cu care au șantajat-o pe mama sa atunci când corpul lui Alexei nu a fost eliberat. Propunerea cu crematoriul Hovan a fost adusă personal de Alexei Venediktov. Ca să înțelegeți clar pe cine au în deplină subordonare Kremlinul și Sobianin. În general, nu va fi nicio sală. Ticăloșii. Nu vor da data. Nu vor da sala. Cu toate acestea, toată lumea își va lua rămas bun de la Alexei”, a spus Jdanov.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a declarat marți că echipa sa nu a reușit până să găsească nicio sală de înmormântare sau alt loc unde oamenii ar putea veni să îi aducă un omagiu. Ea a spus că o companie le-a spus că „agențiile funerare nu au voie să lucreze cu noi”.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășea o pedeapsă de peste trei decenii pentru acuzații de fraudă și extremism despre care a spus că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere. Kremlinul a respins acuzațiile aduse de familia și susținătorii lui Navalnîi, potrivit cărora Putin ar fi ordonat uciderea acestuia.