Spiridon Vangheli a împlinit 83 de ani

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, împlinește astăzi, 14 iunie, 83 de ani.

Născut în anul 1932, în localitatea Grinăuți, Bălți, în perioada României Mari, Spiridon Vangheli a scris proză pentru copii care a fost tradusă în mai multe limbi ale lumii. Înre operele sale cele mai cunoscute se numără „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Pantalonia – țara piticilor”, „Băiețelul din coliba albastră” și altele.

Spiridon Vangheli este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare a mun. Chișinău.

Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu titlul de maestru al artei si cu cel de scriitor al poporului.

Totodată, Spiridon Vangheli a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *