Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   În memoriam celui plecat –…

În memoriam celui plecat – Dumitru Blajinu

Prim-dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, Dumitru Blajinu, s-a stins din viață în seara zilei de ieri, 6 iulie curent. Violonistul și dirijorul, deținător al titlurilor „Artist al Poporului” și „Ordinul Republicii”, avea 80 de ani.

„Am readus muzica populară în casele oamenilor. Dar asta mi-a jucat festa. După ce a fost pusă pe picioare orchestra, cu repertoriul creat şi creaţiile scrise, am fost învinuit că cânt româneşte, şi nu numai. Până la urmă, două scrisori anonime, scrise din interiorul radioului, au adus la decizia oficială că trebuie să fiu concediat. Ulterior, toate creaţiile mele au răsunat mereu la radio, dar niciodată nu mi s-a pronunţat numele, iar din arhive — a fost şters numele meu”, povestea Dumitru Blajinu în cadrul unui interviu acordat Ziarului de Gardă.

Amintim că Dumitru Blajinu s-a născut la 11 noiembrie 1934 în satul Pererita, plasa Lipcani, judeţul Hotin. A fost dirijor, violonist, compozitor şi folclorist, a muncit la Treatrul muzical-dramatic din Bălți, între anii 1957 și 1959, apoi în Ansamblul de dansuri populare „Joc”, între 1961 și 1962. Ulterior, a fondat Orchestra de muzică populară „Folclor”, alături de care a înregistrat circa 40 de piese instrumentale în diverse forme și peste 300 de creații de autor.