511 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

Astăzi se împlinesc 511 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. Cu acest prilej, mai mulţi demnitari, inclusiv preşedintele ţării Nicolae Timofti au depus flori la monumentul domnitorului din centrul capitalei.

Ştefan cel Mare a murit la 2 iulie 1504, după ce s-a aflat la tronul Moldovei timp de 47 de ani.
Domnitorul a obţinut 44 de victorii în cele 48 de războaie, pe care le-a purtat, în mare parte, cu Imperiul Otoman.

Totodată, voievodul a ctitorit 44 de biserici, care fac parte astăzi din patrimoniul cultural mondial. La 15 iulie 1992 acesta a fost canonizat şi trecut în rândul sfinţilor, fiind sărbătorit în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în data de 2 iulie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Rusu Mihai

    Vad si eu ceea ce nu am gasit in alte informatii,canonizarea lui Stefan cel Mare si Sfant de Biserica ortodoxa din Romania,iar ziua de 2 iulie cand a murit,a devenit ziua Sfantului Stefan Cel Mare si Sfant,dar biserica noastra care tine de Moskova,dece nu a facut la fel?Iata cum asa-zisa biserica nationala a Moldovei ne trateaza un domn crestin care a costruit mai multe biserici si manastiri decat cati ani a domnit.De aceea eu am crezut si cred este inainte de o unire sau o intrare in UE,noi trebuie sa avem toti romanii o singura biserica ortodoxa a romanilor,cea care tine de Bucuresti,nu de Moskova,care nu ne-a protejat in fata Rusiei,chiar dincontra…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *