Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj: Merită să mai răscolim…

Sondaj: Merită să mai răscolim trecutul?

Crizele și războiul, provocările social-politice și economice, șantajul energetic al Rusiei, radicalizarea stângii filoruse, amenințările cu răsturnarea puterii la Chișinău au readus în discuție pe rețelele de socializare necesitatea lustrației în R. Moldova. „Suntem într-un război hibrid cu elemente de destabilizare şi trebuie să fim vigilenţi”, este apelul prim-ministrei Natalia Gavriliță. Deși sunt peste 30 de ani de la Independență, în spațiul public reapar, periodic, voci care insistă că R. Moldova nu se va putea salva din prizonieratul Rusiei fără o lustrare a instituțiilor statului.

Legea Lustrației. Merită să mai răscolim trecutul?

Ion Negrei, istoric

Merită… Târziu, dar merită. Din cauza că nu s-a adoptat la timp Legea Lustrației, nu a existat un filtru la intrarea în politică și am ajuns pe mâna unor guvernări corupte și străine interesului național. Noi luptăm azi cu Șor, cu Dodon… Să fi avut Legea Lustrației, Dodon nu ajungea șef de stat sau Șor în parlament. Iar de Voronin, Lucinschi, Sangheli și alți „fenomenali” ca ei, nici nu mai vorbim. Dar așa, la fiecare supărare a Rusiei, imediat intervine această „coloană a cincea”, slugarnică, hrănită și adăpată de Moscova. De ce nu avem o Lege a Lustrației? Pentru că lucrurile nu trebuiau lăsate la discreția Parlamentului. Și doi: din lipsa unei majorități parlamentare, pentru că mulți din cei care trebuiau să voteze s-au temut că vor cădea sub incidența ei. Acuma avem o majoritate de „dreapta” în parlament. E o șansă. Depinde de PAS. Ei au puterea de decizie. Argumentul că cei care au slujit „împăratului roșu” s-au trecut din viață sau din politică și că nu mai e nevoie de Legea Lustrației nu ține, pentru că ei au lăsat în urma lor ceea ce au fost și ei.

Anatol Țăranu, analist politic

Legea Lustrației trebuie să aibă un criteriu foarte precis: cine sunt lustrații? Ea își avea rostul imediat după ieșirea din URSS. Lustrați trebuiau să fie, în primul rând, acei care reprezentau nomenclatura comunistă, organele represive ale regimului comunist și tot așa. Acuma, după care criterii să faci lustrație? Am întârziat. Atunci era important, dar acum trenul a plecat… Dodon, să zicem, nu a făcut parte din nomenclatura comunistă, iar partidul comuniștilor este partid legal existent în spațiul politic al RM. Cum să-l lustrezi? După principiul apartenenței la așa-numita „coloana a 5-a”? Dar cum să fie identificată această coloană, după care criterii? Sau urmașii. Ei cum pot fi lustrați? Că au ieșit dintr-o familie de nomenclaturiști? După interesele și jocurile pe care le fac? Dar asta de-acuma nu-i lustrație, e luptă politică. Eu cred că ceea ce se numește lustrație și-a pierdut astăzi, într-un fel, sensul său inițial, iar dacă e să fie o nouă etapă a lustrației, criteriile trebuie stabilite foarte precis.

Alexadru Arseni, profesor universitar, doctor

Legea Lustrației este necesară din următoarele perspective, absolut legale și legitime: această Lege este o barieră și, în același timp, o garanție constituțională în calea accederii în funcții publice a agenților serviciilor secrete străine. Ce se întâmplă? În aparență, avem organe reprezentative ale puterii de stat, care realizează suveranitatea națională în numele și pentru binele poporului, în realitate, însă, ei realizează exercitarea puterii în interesele unui stat străin – vorbim de Federația Rusă. Iată de ce Legea Lusrației este un temei legal și legitim fundamental pentru a asigura securitatea statului sub toate aspectele și garanția că organele statului sunt în serviciul poporului și statului, și nu invers. Părerea că s-a scăpat momentul, că nu mai avem pe cine lustra, este o abordare incorectă. Exercitarea puterii de stat e un proces încontinuu. Tot atât de încontinuu este și procesul care lucrează împotriva statului. S-au dus unii – piesa a rămas, vin alți actori, cresc lăstari proaspeți, bine școliți, care îndeplinesc, ca și foștii, aceleași atribuții în interesele unui stat străin. De ce nu avem această lege? Pentru că după lovitura de stat din 1993, dată de Petru Lucinschi cu echipa lui, mâna pe putere a pus vechea nomenclatură, care era angajată și în serviciile secrete ale Federației Ruse. Și s-au protejat. Același lucru l-au făcut și cei care i-au urmat… Acuma, fiindcă avem o majoritate parlamentară PAS, este obligația lor să adopte această Lege, care poate și trebuie aplicată și în cazul partidelor, dacă se descoperă că sunt întreținute sau fac interesele unui stat străin.

Pentru conformitate, P.G.