Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Socialistul Adrian Albu a avut…

Socialistul Adrian Albu a avut o întrevedere cu președintele Comitetului de conducere al Gazprom, la câteva zile după prezentarea rezultatelor auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz

Sursa foto: Gazprom.ru

La câteva zile după ce Chișinăul a prezentat rezultatele auditului datoriilor istorice ale companiei Moldovagaz pentru malul drept al Nistrului, iar Gazprom a declarat că nu recunoaște „categoric” concluziile, deputatul socialist Adrian Albu, care este și candidatul partidului pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, s-a întâlnit cu Alexey Miller, președintele Comitetului de conducere al Gazprom.

Anunțul despre întâlnire a fost făcut de către deputat pe pagina sa de Facebook, dar și de Gazprom, printr-o notă informativă postată pe site-ul oficial al companiei.

Potrivit deputatului, Alexey Miller „a dat asigurări că „Gazprom” este o companie care-și respectă deplin înțelegerile contractuale și este deschis în continuare să asigure cu gaz natural R. Moldova”, chiar dacă aceștia nu au livrat volumele de gaze naturale contractate și solicitate în toamna-iarna 2022-2023.

Miercuri, 6 aprilie, ministrul Energiei R. Moldova, Victor Parlicov, a prezentat concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom. Ulterior, instituția a publicat și raportul integral de audit.

Conform oficialului, auditorii externi au constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane dolari SUA (la data de 31 decembrie 2021), inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31 martie 2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari SUA. Recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră, care este conectată la gaze naturale, este datoare cu circa 1000 de dolari SUA.

Potrivit auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.

Astfel, Guvernul R. Moldova propune achitarea a 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie a Moldovagaz către Gazprom și casarea a circa 700 milioane.

Ulterior, Gazprom a venit cu o reacție, compania arătându-se nemulțumită de rezultatele auditului. „Categoric, Gazprom nu este de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”, au declarat reprezentanții Gazprom.

Gazprom nu mai este furnizorul de gaze pentru malul drept al Nistrului din decembrie 2022, când S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie, iar malul stâng a început să primescă întreaga cantitate livratră de Gazpom